Зморшки, сухість шкіри та рак – Супрун розповіла про небезпеку засмаги

18 Червня 2019, 14:30
1729 Джерело: фото ілюстративне

В. о. голови МОЗ Уляна Супрун розповіла про вплив засмаги на організм людини і розповіла, що робити при сонячних опіках і як від них вберегтися.

«Ультрафіолет «корисний» для утворення зморшок, сухості шкіри і появи опіків і раку», – написала Супрун на сторінці в Facebook.

За її словами, дуже важливо використовувати сонцезахисні креми зі ступенем захисту SPF30 і фільтрами променів UVA і UVB. Обов'язково потрібно перевіряти термін придатності.

«Пам'ятайте про правило чайної ложки – крем слід наносити по чайній ложці на кожну частину тіла. Більшість людей наносять мало засобу, але він потрібен і рукам, і пальцям рук і ніг, і вухам, і литкам. Дві години на пляжі потребують 35 мл крему»- розповідає Уляна Супрун.

Кращим компонентом, який захищає від сонця, є оксид цинку. Але такі креми, як каже в.о. міністра охорони здоров'я, густі, жирні і нагадують білила. Крем потрібно «оновлювати» кожні дві години, але краще не виходити на вулицю в період з десятої ранку до четвертої години вечора.

«Це може здатися парадоксальним, але саме закритий легкий одяг з натуральної тканини і спеціальний спортивний одяг, що не пропускає УФ, краще врятують вас від опіку і перегріву, ніж оголена шкіра. Одяг на 27% зменшує ймовірність опіків»- пояснює Супрун.

Якщо ж врятуватися від сонця не вдалося, потрібно негайно піти у тінь або приміщення і охолодити опік. Допоможе прохолодний душ або компрес. Також зменшити запалення допоможуть ацетилсаліцилова кислота і парацетамол.

«Після опіку слід вживати багато рідини – перегрів міг викликати зневоднення. А також вживати продукти, багаті фолієвою кислотою і каротиноїдами: броколі, шпинат, печінку, моркву, перець, смородину. Саме їх нутрієнти допоможуть відновитися після опіку»- підсумувала Уляна Супрун.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром