Свято Трійці: на місці, куди ступив Святий Дух, побудували першу християнську церкву

16 Червня 2019, 12:00
2291 Джерело: фото ілюстративне

У неділю та понеділок, 16-17 червня, українці святкують одне з найважливіших православних свят – Трійця. Іноді його ще називають днем ​​зішестя Святого Духа. Трійця – одне з так званих дванадесятих свят, тобто дванадцяти найголовніших свят у році. Ми розповідаємо про історію, головні традиції і заборони Трійці 2019.

Трійця 2019: коли відзначають свято

Трійця має ще одну назву – П'ятидесятниця. З нього випливає, що торжество відзначають на п'ятдесятий день після Великодня, до якого, за традицією, прив'язані всі православні свята.

Тобто, фіксованої дати святкування Трійці немає. Все залежить від Пасхи. У 2019 християни східного обряду відзначатимуть свято 16 червня

Крім того, на Трійцю 2019 українці отримають офіційних вихідний. Таким чином, відпочивати будуть з 15 по 17 червня.

Трійця 2019: історія свята

Згідно з давньою легендою, це свято було встановлене апостолами Христа. Так вони закріпили в пам'яті всіх вірян подію, що відбулася на п'ятий день після воскресіння Спасителя. Вважається, що саме тоді з небес спустився Святий Дух, а на місці, куди він ступив, побудували першу християнську церкву.

2

Святий дух подарував апостолом, які вже п'ятдесят днів поспіль молилися в Сіонській світлиці, здатність зцілювати і лікувати людей. Більш того, вони заговорили на всіх мовах світу, а після відправилися в різні сторони, щоб проповідувати про силу Господа і смерті Спасителя за гріхи всього людства.

У 381 році Трійця була офіційно встановлена ​​як одне з найголовніших свят християн. Це сталося під час Другого Вселенського собору, який пройшов в Константинополі. Саме тоді затвердили догмат про рівність і едіносущія всіх Божих осіб.

Слов'яни стали святкувати Трійцю значно пізніше – через 300 років, після хрещення Русі.

Трійця 2019: головні традиції

На свято Трійцю існує кілька дуже важливих традицій, яких повинен дотримуватися кожен вірянин. Про них ми розповімо далі.

Так, як і в усі православні свята, на Трійцю слід йти в храм на святу службу. Вона, за традицією, включає в себе Божественну літургію і Велику вечірню.

Згідно давніми переказами, храми вже багато століть прикрашають зеленню: на підлозі лежить трава, на ікона розташовують живі квіти і гілки дерев.

Тому існує особлива традиція на Трійцю: віряни приносять до церкви кілька гілочок берези, а потім ставлять їх у себе в будинку. Вважається, що такий букет захищає будинок від злих духів і хвороб.

2

На Трійцю вже багато століть існує традиція запрошувати до себе додому родичів і друзів, а також влаштовуватися пишні застілля. А тим більше, що Трійця не є пісним днем. Кожна господиня має можливість продемонструвати свої кулінарні таланти і порадувати гостей смачними стравами. Пам'ятайте, головна страва цього свята – коровай.

У давнину на Русі люди організовували гучні гуляння в центрі селища: водили хороводи, співали пісні, танцювали.

Також, згідно з повір'ями, на Трійцю потрібно свататися, а на Покрова – грати весілля. Тоді сімейне життя буде довгим і щасливим.

Вважається, що на Трійцю слід готувати чайні трави на зиму. За повір'ям, всі рослини, зірвані в цей день, мають особливу цілющий силою. А ще люди вірили, що якщо дівчина в лісі запитає у зозулі, коли буде її весілля, то птах прокукує кількість років, які залишилося чекати.

У давнину дівчата плели вінки і пускали їх по річці. Таким чином вони намагалися дізнатися свою долю. Згідно з тлумаченням, якщо вінок загубиться з уваги, то незабаром дівчина отримає пропозицію руки і серця. А ось ранкова роса на Трійцю володіє особливою силою, здатною зберегти красу і здоров'я.

Згідно з древніми традиціями, будинок потрібно прикрасити гілками берези, дуба та інших дерев. На підлозі слід розкласти скошену траву і ароматні гілочки м'яти або меліси.

Трійця завжди вважалася дівочим днем. У цей час прийнято було гадати, пускати вінки по річці, співати пісні-заклинання і водити хороводи. Однак пам'ятайте, що церква категорично забороняє подібні ритуали. Вважається, що це великий гріх.

Що не можна робити на Трійцю

Існує ряд традицій, пов'язаних з підготовкою до Трійці. Вся справа в тому, що на Трійцю категорично заборонено працювати, прибирати, прати, шити, робити ремонт і взагалі – займатися важкою працею.

Вважається, що свято Трійці тісно пов'язане з міфічними істотами русалками. Так що здавна заборонялося купатися в річці, озері або морі.

1

Не допускається зневажливе ставлення до землі. У народі на свято Трійці землю вважали іменинницею. А тому головні заборони дня торкаються землі і рослин. У цей день ні в якому разі не можна порушувати спокій землі: копати землю, орати, боронувати, косити траву, колоти дрова, рубати сучки, ламати і пиляти дерева і навіть садити рослини. Інакше чекайте біди.

У давнину люди вважали, що на Трійцю на землю приходять міфічні створення, типу русалок і мавок. І вони всілякими способами намагаються нашкодити людям. Тому в цей день забороняється купатися в озерах і водоймах, а також ходити в ліс або поле.

Вважається, що Трійця точно не підходить для призначення дати для весілля, в іншому випадку чекай біди.

Зелень, якій за традицією прикрашають будинки на Трійцю, не можна викидати. Її потрібно надати вогню.

Згідно з біблейськими правилами, на Трійцю потрібно відмовити від усіх мирських турбот і провести день в молитві і роздумах про життя. Тільки без фанатизму. Важливу роботу, яку просто не можна відкласти, виконувати дозволено.

На свято не варто виходити з дому без хрестика на шиї. Все тому, що, згідно з повір'ями, в цей час прокидається нечиста сила, здатна нашкодити людині. Особливо важливо подбати про дітей, які найбільш схильні до впливу злих сил.

Не варто в цей священний день думати про погане, сваритися чи бажати комусь зла. Така поведінка вважається великим гріхом. А вся негативна енергія повертається назад потрійний силою.

Також вважається, що на Трійцю категорично не можна проводити весілля, вінчання та хрещення. В іншому випадку сім'ю може чекати біда.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024