У відеосюжеті показали історію унікальної поміщицької садиби в Піщі

15 Червня 2019, 13:30
4469

У селі Піща Шацького району збереглась поміщицька садиба IXX – XX століть. Там проживав землевласник пан Гутовський зі своєю сім’єю.

Про це йдеться в сюжеті 12 каналу.

Колись тут вирувало життя. Родина Гутовських мала багато земель, млин, винокурню, вирощували льон і зернові культури. Нині із будівель збереглися будинок управителя, каплиця, млин і дві господарські споруди.

Історик і активіст з Любомля Микола Полінкевич один з небагатьох, кого турбує доля цієї пам’ятки історії. На території садиби Гутовського він навіть організовує для школярів екскурсії та квести. Розповідає, найцікавіша споруда комплексу Гутовських – млин, що також виконував функції гуральні. Всередині млина і донині збереглися механізми. Кажуть, ще 10 років тому люди привозили сюди зерно. Та з кожним роком будівлі дедалі більше руйнуються.

Активіст розповідає – не раз намагався зібрати однодумців та облаштувати територію під музей. Викосити траву, повирубувати чагарники, щоби можна було дістатися до будівель, що збереглися. Втім, поки що зробити це не вдалося. Садиба Гутовських отримала статус пам’ятки архітектури місцевого значення і була забута.

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024