11 червня в Шацьку: якщо жито колоситься – буде врожай грибів

11 Червня 2019, 09:35
1943 Джерело: фото ілюстративне

Цитата дня: «Кохання – це зойк крові, це бездумний, непереможний голод тіла, це наказ вічності, яка не допускає опору собі. Кохання саме себе пожирає, як вогонь, і коли задоволене, лишає по собі нудний, сірий попіл» – Володимир Винниченко.

Цей день в історії:

1888 — У Києві на Софійській площі в рамках святкування 900-річчя прийняття християнства відкрито пам'ятник Богдану Хмельницькому. Ідея створення пам'ятника виникла серед громадськості з ініціативи історика, професора Київського університету Миколи Костомарова у 1840-х роках.

1930 — Американський зоолог Вільям Біб та інженер Отіс Бертон на побудованій ними батисфері опустилися під воду на 400 метрів. Через два роки вони досягли глибини занурення 900 м.

1937 — У ніч на 12 червня по «справі Тухачевского» розстріляні червоноармійські воєначальники М. М. Тухачевський, І. Е. Якір, І. П. Уборевич та інші.

1990 — Верховна Рада УРСР змінила порядок вирахування часу на території України, приєднавши країну до східноєвропейської часової зони (відтоді в Україні час на годину відрізняється від московського, що більше відповідає часовим поясам).

Іменинники: Олександр, Андрій, Варлаам, Іван, Костянтин, Марія, Фаїна, Федот, Феодосія.

Про це Район.Шацьк писав рік тому:

50 років Перемоги: автохам на мікроавтобусі перекрив рух пішоходам

Погода 11 червня

Вранці небо у Шацьку - ясне, таким воно й залишатиметься протягом усього дня. Без опадів. Температура +23...+29.

Народний прогноз погоди: У цей день вшановується пам'ять священномучениці Феодосії, діви Тірської. У народі святу називали Колосяниця і Гречишниця, оскільки в цей час починає колоситися хліб і сіють гречку. З давніх часів день Феодосії вважається нещасливим днем: «День святої Феодосії вартий один усіх понеділків». У минулі часи в цей день спостерігали за горобцями: якщо вони веселі, рухливі, забіякуваті – на хорошу погоду. 

Якщо колоситься жито, то це до врожаю грибів.
 

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024