Перехід на зимовий час і його вплив на здоров'я людей

29 Жовтня 2016, 13:00
4743

В неділю, 30 жовтня, Україна переходить на зимовий час, а українці, нарешті, зможуть спати на годину довше. 

Щоб заздалегідь підготуватися до зміни режиму дня, Styler розповідає, якого числа переводять годинник в цьому році, в яких країнах відмовилися від сезонного часу і кому перебудуватися до нового режиму складно.

Переведення годинників в Україні 2016

Перехід на зимовий час практикується у багатьох країнах ще з початку 20-го століття. В Україні також щорічно переводять стрілки годинників навесні на літній час, а восени – на зимовий. Посезонная зміна часу відбувається згідно з постановою Кабінету міністрів №509 "Про порядок обчислення часу в Україні", прийнятим 13 травня 1996 року. Згідно з даним документом, що переведення стрілок годинників на зимовий час здійснюється в останню неділю жовтня о 4 годині ранку. Літній час починається в останню неділю березня.
Осінніє переведення годинників 2016 відбудеться у 04:00 30 жовтня. Стрілки переведуть на одну годину назад. Таким чином, в ніч з суботи на неділю 30 жовтня українці зможуть поспати на годину довше.



Сезонне переведення годинників у світі

Спочатку основною причиною переведення стрілок годинника навесні і восени вважалася економія енергоресурсів, так як світловий день при цьому збільшувався на одну годину. Вперше годинник перевели в 1908 році в Англії. З кожним роком кількість країн, що слідували прикладу англійців, зростало. Ще через 10 років перехід на літній/зимовий час ввели в Америці.

Фото: Переведення годинників у світі: синім позначені регіони, де переходять на літній час; помаранчевим - країни, що живуть по постійному зимового часу; червоним - регіони, в яких на літній час ніколи не переходили (wikipedia.org)
Фото: Переведення годинників у світі: синім позначені регіони, де переходять на літній час; помаранчевим - країни, що живуть по постійному зимового часу; червоним - регіони, в яких на літній час ніколи не переходили (wikipedia.org)


Однак у сучасних умовах, коли електроенергія витрачається цілодобово, у багатьох державах цю причину називають невиправданою. Відмовилися від переходу на літній час і живуть по постійному зимового країни Африки, деякі штати в Америці, Бразилія, Китай, Індія, Японія, Росія, Білорусь і ще кілька країн колишнього СРСР.

Вплив на здоров'я

Проблеми зі здоров'ям через переведення стрілок виникають, як правило, у людей із захворюваннями нервової і серцево-судинної системи. Важко перебудуватися на новий режим дня літнім людям, маленьким дітям, а також працюючим, чий трудовий день починається рано вранці.



Здоровій людині для адаптації до зміни часу необхідно від 3-х днів до тижня. Звикнути до зимового часу набагато легше, ніж до літнього, адже завдяки переведення годинника на годину назад, вставати з ранку набагато простіше.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024