Гідротехнічні об’єкти осушувальних систем Шацького району - в плачевному стані

29 Жовтня 2016, 12:00
2610

У районі місцеве населення систематично нищить меліоративні об'єкти, які є власністю держави.

Все частіше можна почути невдоволення серед жителів нашого району роботою і діяльністю державних установ та державою в цілому. Постійно лунає критика, осудження, звинувачення на бездіяльність працівників, зокрема й управління водного господарства. Хоча кожен повинен спершу оцінити свої дії. 

Далеко не в найкращому стані знаходяться гідротехнічні об’єкти осушувальних систем та гідромеліорація загалом, - повідомляє Іван СЕМЕНЮК, головний інженер Шацького міжрайонного управління водного господарства Шацького та Любомльського районів.

 Значна частина інженерної інфраструктури Шацького та Любомльського районів не ремонтувались та не відновлювались ще з радянських часів. Відсутність належного фінансування, матеріального забезпечення, необхідність змін основних завдань гідромеліорації та підходів в організації використання водних ресурсів, взаємодії гідромеліоративної служби з сільським господарством та природоохоронними органами ускладнюють діяльність управлінь водного господарства.

Попри вище перераховані труднощі, одним з найскладніших факторів в роботі водогосподарників є недбале, бездумне ставлення та поводження населення з меліоративними об’єктами, які є державним майном. Наприклад, на річці Прип’ять, яка є магістральним каналом Прип’ятської осушувальної системи, виведено з ладу шлюзи-регулятори біля сіл Кропивники та Вілиця. Кілька років тому редуктори підйомних механізмів багатотонних щитових затворів жителями окружних сіл було засипано піщано-щебеневою сумішшю. Працівники Шацького міжрайонного управління водного господарства  привели в робочий стан гідротехнічні споруди. В 2015 році історія з цими спорудами повторилась, але на цей раз підйомні механізми залили бетоном, і шлюзи на сьогодні остаточно виведені з ладу. Пропуск повені та регулювання рівнів ґрунтових вод неможливі.

Крім цього, систематично і самовільно серед населення відбувається відкриття і закриття затворів гідротехнічних споруд, більш відомих як мости, розкрадаються металеві частини споруд, підйомні троси, плити кріплення.

Так, виведений з ладу русловий шлюз на річці Прип’ять на межі зі Старовижівським районом, зрізано кришку редуктора, три шестерні з валами, корпусами, підшипниками. За останні роки управління 16 разів письмово зверталося до правоохоронних органів по фактах розкрадання. Самовільне відкриття шандор на гідротехнічних спорудах рибалками сіл Кропивники, Крушинець, Плоске не дають змоги акумулювати воду для підтримання необхідних рівнів на торфовищах в пожежонебезпечний період.

З настанням сезону полювання відбувається систематичне нищення інженерної інфраструктури осушувальних систем, які перебувають у державній власності: розстрілювання водоохоронних знаків, затворів на гідротехнічних спорудах (мостах), підйомних механізмів та тросів на шлюзах-регуляторах. Окремо, звертаємось через газету до жителів населених пунктів району про недопустимість засмічування каналів, територій біля гідротехнічних споруд, рекреаційних куточків та інших водних об’єктів.

На сьогоднішній день на меліорованих землях нашого краю є хороші перспективи розвитку садово-ягідних господарств, посіву соєвих та інших сільськогосподарських культур. Зростає інтерес інвесторів щодо оренди осушених земель. Яким буде життя в нашому регіоні, залежить від нас самих, і в першу чергу для цього необхідно навчитись цінувати те, що маємо і що було збудовано задовго до нас. Не руйнувати, не нищити і завалювати сміттям, а цінувати і підтримувати в належному стані.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024