Ви просили роз'яснити: коли шачани зможуть отримати в аптеках «доступні ліки».

02 Червня 2019, 13:30
2845 Джерело: фото ілюстративне

Минулого тижня до журналістів звернувся поважний житель Шацька Роман Слюсарчик та розповів про одну з проблем, з якою чоловіку довелося стикнутися протягом останнього часу. 

Так, при зверненні до Шацької районної лікарні Роману Петровичу лікар виписав рецепт за програмою «Доступні ліки», проте у аптеці в Шацьку він не зміг їх отримати.

З цим запитанням ми звернулися до Катерини Жданової-Кузько, медичної директорки Шацької первинної медико-санітарної допомоги:

«Програма «Доступні ліки» у Шацьку працює, лікарі виписують електронні рецепти. Проблема в тому, що в області сформувалася черга на доставку ліків за цією програмою, тож спочатку ліками забезпечують великі міста. Наразі ліки можна придбати у Любомльських та Ковельских аптеках. Найближчими днями ліки за цією програмою можна буде придбати і в аптеках Шацька», – роз'яснює лікарка.

Довідково: З 1 квітня 2019 року Національна служба здоров'я продовжує впроваджувати урядову програму  реімбурсації лікарських засобів «Доступні ліки». Програма була впроваджена у 2017 році для зменшення фінансового навантаження на пацієнтів та збільшення доступності ліків. Реімбурсація – це механізм відшкодування державою вартості лікарських засобів. Сьогодні програма «Доступні ліки» працює для пацієнтів, які живуть з серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою, цукровим  діабетом ІІ типу. До списку ліків, які можна отримати за програмою, включено 258 лікарських засобів, 64 з яких можна отримати безоплатно, інші ж - з незначною доплатою.

На 26 квітня 2019 договір про реімбурсацію з НСЗУ вже уклали 909 аптечних закладів. До програми долучилися 6255 аптеки та аптечні пункти України. Лікарі первинної ланки виписали більше мільйона електронних рецептів. За 60% з них уже відпущені лікарські засоби.

З переходом програми реімбурсації в адміністрування НСЗУ відшкодування вартості лікарських засобів відбувається за принципом «гроші йдуть за пацієнтом в аптеку».

Коментарі
02 Червня 2019, 18:24
Аптеку Дибаля треба викинути з лікарні, як саму дорогу.
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024