Шачанам пропонують дізнатися про свою пенсію та стаж через вебпортал

26 Травня 2019, 16:26
6557

Кожна людина, працює вона чи ні, з роками все частіше замислюється над тим, яку пенсію буде отримувати при виході на заслужений відпочинок, від яких факторів залежатиме її розмір, а з урахуванням пенсійної реформи – чи узагалі матимуть право на призначення пенсії.

Про це у Пенсійному фонді України пропонують дізнаватися українцям уже, запроваджуючи нову послугу – вебпорталу. Саме цій темі була присвячена прес-конференція для журналістів дев’ятьох районів області (Камінь-Каширського, Любешівського, Старовижівського, Шацького, Любомльського, Маневицького, Ратнівського, Ковельського та Турійського), яка відбулася у Камінь-Каширську. Участь у цій прес-конференції, окрім журналістів, взяли начальники районних управлінь Пенсійних фондів, серед яких – Віктор Гірич, начальник об’єднаного Шацько-Любомльського управління Пенсійного фонду України.

2

Петро Філіпчук, начальник головного управління Пенсійного фонду України у Волинській області, відзначив, що у фонді намагаються розширити сферу послуг, і, окрім обслуговування пенсіонерів, намагаються надавати послуги й іншим громадянам, які у майбутньому будуть претендувати на отримання пенсійних виплат.

Не оминув Петро Філіпчук і стан справ щодо пенсійного забезпечення та інформування населення. Так, станом на 1 квітня в області на обліку перебуває трохи більше 266,6 тисяч пенсіонерів, з яких 253 тисячі – цивільних, та майже 13 тисяч пенсіонерів силових структур. Середній розмір пенсії волинян становить 2402 грн., мінімальна пенсійна виплата – 1497 грн., яка залежить від прожиткового мінімуму. Потреба у виплаті пенсій на місяць для волинян – чимала – 706 мільйонів грн., субсидій – 44 мільйона грн. З усієї кількості пенсіонерів Волині лише 20%, або 55 тисяч, отримують пенсії в на рівні прожиткового мінімуму, інші пенсіонери отримують пенсії, вищі прожиткового мінімуму (2673 грн.). Окрім того, органи Пенсійного фонду здійснюють такі виплати, як монетизовані субсидії (відповідне рішення прийняли постановою Кабміну, оскільки у Пенсійному фонді – найбільша база застрахованих осіб).

1

Як нагадав Петро Філіпчук, пенсійні виплати здійснюються як через установи банків (52 % пенсіонерів), так і через поштові відділення «Укрпошти». Є графіки та терміни виплати пенсій, яких у Пенсійному фонді чітко дотримуються. Із нових послуг Пенсійного фонду – запровадження електронного вебпорталу, смс-інформування клієнтів та ретроконверсія (перехід від паперової звітності та пенсійних справ до електронних). Це, зважаючи на все більшу аудиторію – користувачів Інтернету, є дуже зручним для людей. Відповідно створюється спеціальний підрозділ та вже мають програмне забезпечення для надання цих послуг. Серед нововведень, то найближчим часом, за словами Петра Філіпчука, буде запровадженя електронна трудова книжка та електронний лікарняний листок.

Про запровадження нових сервісів вебпорталу електронних послуг Пенсійного фонду України більш докладно розповіла журналістам начальниця відділу інформаційних систем та електронних реєстрів Ольга Волдинер. Так, структура активно працює над тим, аби донести до своїх клієнтів максимум послуг, зробити обслуговування зручним із мінімальним затратами часу.

1

«Фактично, це є дистанційне самообслуговування з можливістю користуватися послугами фонду щодня 24 години на добу. Тобто в будь-яку пору доби застрахованій особі, пенсіонеру або представнику страхувальника можна звернутися до веб-порталу Пенсійного фонду і отримати відповідну інформацію, сформувати документ онлайн, аби подати його при потребі до іншої установи», – зазначила Ольга Волдинер.

Вебпортал запроваджений Пенсійним фондом ще у 2013 році, основним завданням якого на той момент була можливість отримати застрахованій особі інформацію про свій страховий стаж на момент звернення, відомості про заробітну плату або дохід. Сьогодні Пенсійний фонд ставить ще додатково нові акценти: будь хто із зареєстрованих на веб-порталі може зайти у свій електронний кабінет і ознайомитися з відомостями, які зберігаються у Пенсійному фонді і використовуються для обробки інформації, призначення пенсії та інших видів виплат, які призначаються за даними реєстрів застрахованих осіб. Якщо ж людина не зможе зареєструватися самостійно, їй допоможуть в цьому працівники Пенсійного фонду  (людині потрібно при собі мати паспорт та ідентифікаційний код).

1

Ще одне завдання, яке ставить фонд перед вебпорталом – донести максимально зручно усі сервіси: отримання електронних довідок, можливість отримати смс-повідомлення, які стосуються страхового стажу, заборгованості страхувальника (якщо така є), пенсіонеру – про те, що пенсійна виплата призначена, узгодити свої персональні відомості та інше. Сьогодні усі ці сервіси є доступними для широкого загалу. Так, сьогодні Пенсійний фонд формує реєстр застрахованих осіб, основним джерелом якого є звітність страхувальників, органи Центрів зайнятості та соціального захисту та інші джерела.

Ольга Волдинер розповіла, яким чином людині (пенсіонеру, страхувальнику) зареєструватися на веб-порталі Пенсійного фонду та яку інформацію може там знайти користувач. Звернула  увагу на тому, що дистанційні послуги через веб-портал надаються різним категоріям: не лише пенсіонерам, а й працюючому населенню без обмежень та з забезпеченням захисту персональних даних. Так, 30 тисяч мешканців області уже зареєструвалися на вебпорталі та активно користуються онлайн-послугами. А їх, як зазначила Ольга Волдинер, є чимало: налаштування послуги безкоштовного СМС-інформування щодо призначення, перерахунку пенсії, сплати страхових внесків роботодавцем та розміру свого страхового стажу; отримання довідок про розмір сплачених внесків (форма ОК-5), про розмір пенсії, витягу з Реєстру застрахованих осіб, достовірність яких підтверджується QR-кодом; користування кабінетом застрахованої особи та кабінетом страхувальника (роботодавця). На порталі підприємцям, тим, хто на них працює, пенсіонерам та іншим категоріям людей також можна отримувати інформацію про свій страховий стаж, про розмір заробітної плати, з якого сплачено єдиний соціальний внесок, пенсіонери можуть записатися на прийом до Пенсійного фонду на певні дату і час, отримати доступ до своєї електронної справи, звернутися із заявою, а також отримати ряд інших послуг.

2

Петро Філіпчук зазначив, що портал працює з дотриманням вимог до захисту персональних даних, вже є відповідні сервери для зберігання інформації та система захисту. Він висловив упевненість, що при подальшому впровадженні пенсійної реформи люди, які матимуть достатньо страхового стажу, отримуватимуть від держави гідну пенсію. Адже з кожним роком Пенсійний фонд має більше можливості наповнюватися власними доходами: наприклад, якщо декілька років тому ця цифра сягала 30 %, то вже сьогодні обласний Пенсійний фонд зможе самостійно забезпечити виплату пенсій на 50%. І з роками цей відсоток буде зростати, - висловив упевненість Петро Філіпчук.

2

1

1

2

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024