Догляд за лісом та дерево-вовк: про що говорили на лісовому уроці в Мельниках

13 Травня 2019, 11:40
На Шаччині відбувся відкритий лісовий урок. 2931 Джерело: lisvolyn.gov.ua
На Шаччині відбувся відкритий лісовий урок.

На Шаччині відбувся відкритий лісовий урок.

Від часу активного старту спільного з освітянами лісівничого проекту – проведення відкритих тематичних уроків – такі заняття-бесіди відбулися фактично у кожному районі. Особливо активно лісівники спілкувалися з дітьми щодо проблем засмічення та небезпеки вогню у школах Маневицького, Любомльського, Ковельського, тепер уже – Шацького та Ратнівського районів, – йдеться на сайті Волинського ОУЛМГ.

Кілька років тому на базі ДП «Шацьке УДЛГ» було створене Мельниківське шкільне лісництво. Хлопці й дівчата під керівництвом вчителя біології Валентини Мороз за цей час встигли обзавестися власною шкілкою для вирощування сіянців сосни звичайної і навіть перший свій «лісовий врожай» висадити на лісокультурній ділянці, а ще разом із громадськістю села стали творцями дендрологічного парку та долучилися до міжнародної україно-польської акції «Забіг до миру». Цьогоріч взяли активну участь у Всеукраїнській акції «Майбутнє лісу у твоїх руках». А в ці весняні дні долучилися й до відкритих лісівничих уроків.

Зокрема, до учнівського лісництва в 11-й клас завітали інженер охорони і захисту лісу ДП «Шацьке УДЛГ» Ярослав Кропивник та прес-секретар Волинського ОУЛМГ, колишній випускник цієї школи Сергій Цюриць.

На лісівничий урок прийшов особисто директор ЗОШ І-ІІІ ст. Микола Маригода. А разом із ним – одинадцятикласники Оксана Ващук, Тетяна Гаврось, Оля Дударчук, Руслан Шепеля, Марина Дударчук, Олександр Тахас, Дарина Постернак, Євген Забродоцький, Богдан Сорока, Богдана Забродоцька, Іванна Пастернак та Орися Дударчук. І, звісно, розмова зайшла про ліс.

Лісівник-практик розповів дітям про те, що створити лісові культури – то лише початок справи. Далі насадження потребують постійного догляду. І саме лісівники постійними спеціальними заходами формують густину деревостанів, дбають за їх здоров’я і передають для догляду лісові культури іншим поколінням (адже рідко хто з садівничих може дожити до часу, коли їх саджанці сягають віку стиглості; як правило, врожаєм попередників користуються їхні діти чи й онуки).

Але найбільшою сенсацією цього уроку стала розповідь лісівника про дерево-вовка. Виявляється, і такі є лісах. Але виявити-розпізнати їх можна тільки на шостому десятку років життя дерева.

Вовк-дерево – не хижак; просто воно розвивається краще від інших і буває, що пригнічує ріст собі подібних. А в лісі всі-усі дерева мають рости разом, даючи максимальний приріст деревини. Лісівники і природа допомагають рости їм рівними і високими. Оце і є деревний урожай.

Йшлося на відкритому лісівничому уроці й про інші важливі для лісової галузі питання. Доповідачі розповіли про роль лісу для життя людини: екологічну, соціальну і економічну складові.

Було багато запитань від юннатів. На всі діти отримали відповіді.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром