У Кропивниках вшанували пам’ять земляків, полеглих у роки Другої світової

12 Травня 2019, 16:45
2067

У День пам'яті та примирення, День перемоги над нацизмом жителі невеликого села Кропивники щороку збираються біля сільського обеліску та могили партизанки – місцевої жительки Ярини Смоляр, аби вшанувати пам'ять своїх односельчан.

Цього року на урочистий захід завітала виконуюча обов'язки голови Шацької ОТГ, секретар Людмила Цевух.

З вітальним словом перед жителями села виступив виконуючий обов'язки старости Прип'ятського старостинського округу Іван Гінчук.

«Війна для жителів села Кропивники почалася ще за рік до вступу на українську землю нацистів, адже ще у 1940 році троє жителів села були призвані до лав армії. Про це та інші історичні факти вдалося дізнатися місцевому досліднику історії села Віктору Гриппі (нині покійному). Також четверо жителів села були призвані до армії у 1941 році, майже напередодні війни. І вже у 1944 році, коли територія була звільнена від німецьких окупантів, в ряди радянської армії призвали ще 40 чоловіків із села. З тих досліджень, які вдалося зробити краєзнавцю, стало відомо, що в роки війни загинули 52 місцевих жителі. Саме це село, вважаю, заслужило на те, щоб в День перемоги над нацизмом ми щороку збиралися і вшановували пам'ять своїх земляків», - розповів Іван Гінчук.

Також завдяки дослідженням Віктора Гриппи у минулому році вдалося поіменно встановити особи загиблих у роки війни та встановити меморіальну дошку з їхніми прізвищами.

Хвилиною мовчання вшанували присутні пам'ять своїх односельців, котрі загинули в роки Другої світової війни, а також ветеранів війни, які не дожили до цього дня.

До вітань також долучилася Людмила Цевух та депутатка районної ради, жителька села Кропивники Ольга Дударчук.

Віршованими рядками згадали пам'ять загиблих учні Прип'ятської школи - юні жителі села, та поклали квіти до могили партизанки та обеліска.

2

3

4

2

2

1

3

1

1

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024