Перестало битися серце відомого художника з Шацького району

11 Травня 2019, 12:45
Вічна пам'ять... 5329
Вічна пам'ять...

1 травня раптово зупинилося серце відомого художника Ігоря Дрозда-Дужинські.

Ігор родом з села Залісся Шацького району.  Останнім часом провадив «мобільне» життя у двох країнах: Україні та Польщі, а саме в Любомлі та Варшаві. 

В 1987 році закінчив Львівський поліграфічний інститут ім. І. Федорова. Отримав відзнаку —  «Заслужений для культури Польщі». З 2017 року член Спілки художників Польщі. Учасник обласних художніх виставок з 2000 року.  Постійний учасник міжнародних пленерів та  20 збірних виставок в Польщі. Персональні виставки в Польщі: Палац Тартув. Люблін (2013); Галерея однієї стіни. Закшовек (2013); Центр культури. Корше (2014); Центр культури. Добре місто (2015);       

Організатор міжнародних виставок «Епоха майстрів» в Польщі та Україні, а саме   в Білостоці, Луцьку, Варшаві, Тернополі, Рівному, Дубні, Ковелі.  Ідея цього амбітного проекту належала саме Ігорю Дрозду-Дужинські. Він був головним натхненником, організатором, куратором і учасником проекту, який триває уже 5 років. Йому вдалося залучити до втілення свого задуму 33 художників сучасного малярства з Польщі, Великої Британії, Білорусії, Німеччини та України, неповторних у своїх творчих практиках та індивідуальних інтерпретаціях, зачепивши їхні амбіції своєрідним чином, а саме надаючи право обрати найкращих з професіоналів єдиному правдивому «мистецтвознавцю» – часу.

«Час вкаже майстра»! Ігор стверджував, що головне  спрямування «Епохи майстрів» – показати, що в мистецтві немає і не може існувати кордонів.

«Мистецтво – це дуже велика можливість виразити найглибші думки найпростішим способом, – вважав він. – Мистецтво тим самим допомагає людям будувати міжкультурні мости у комунікації. Культурне розмаїття людства поглиблюється, але різні народи віднаходять все більше засобів, аби зберегти свою цілісність і культурне обличчя. Ось і цей проект – своєрідний міст у міжкультурному спілкуванні» 

«Ігор дуже активно брав участь у виставках в галереї мистецтва «Marchand», то за його ініціативою і самопожертвою ми мали можливість оглядати роботи провідних митців з Варшави,  він був  єднаючим «мостом»  художників  України, Варшави, Європи і світу. Отримав відзнаку «Заслужений для польської культури». Виставки, організовані через Ігоря, відбивалися широкою луною в Польщі і на Україні. Смерть Ігоря — то колосальна втрата для польської і української культури»  —  згадує Христофор Koniczek, білостоцький художник і аніматор галереї Marchand в «Ранковому курєрі».

У п'ятницю, 10 травня, Ігоря Дрозда поховали у Варшаві.  Непоправну  втрату понесла не лише наша родина, а й мистецький простір двох країн. Світла пам'ять про художника з Шацького краю залишиться в серцях люблячих його людей та на  невмирущих полотнах  і світлинах.

Роботи художника Ігоря  Дрозда можна переглянути за посиланням:

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=6&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwi-koGGlJHiAhVlxosKHTSIDnIQFjAFegQIARAB&url=https%3A%2F%2Fwww.volart.com.ua%2Fart%2Fdrozd_ihor%2F&usg=AOvVaw22dTW16UW2elesAlHh0k1r

4

2

3

4

2

 

 Ніна КОРЕЦЬ

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024