Сміття, пляжі, податки: Олександр Савченко навідався з інспекцією в Шацький район

10 Травня 2019, 13:30
6065 Джерело: Фото - з сайту Волинської ОДА

За місяць у Шацькому районі офіційно стартує сезон літнього відпочинку. І вже у порівнянні з минулим відпочинковим сезоном туристів у Світязі зустрічатимуть оновлені пляжі та дорога біля набережної.

Про те, як в озерному краї готуються до туристичного сезону, що ще потрібно зробити, аби курортне містечко гідно організувало відпочинковий сезон, обговорили на нараді, яка відбулася в Шацьку за участі голови облдержадміністрації Олександра Савченка, його заступника Валентина Цьося та керівника патронатної служби Волинської ОДА Валерія Криворога.

Основні питання, які обговорювали на нараді, – оздоровлення дітей, забезпечення благоустрою рекреаційних територій, готовність рекреаційних об’єктів, сплата туристичного збору, забезпечення громадського порядку, дотримання санітарних норм та безпека на воді.

Олександр Савченко на початку наради відзначив вагомі позитивні зрушення у підготовці до літа у порівнянні з минулим роком та висловив своє задоволення тим об’ємом робіт, які вдалося зробити до початку сезону. Це, в першу чергу, стосується упорядкування пляжів, реконструкції набережної та швидких темпів будівництва каналізування за кошти Євросоюзу.

1

«Цього літа ми очікуємо ще більшого напливу туристів. І місцева влада має на повну скористатися цим, по максимуму наповнити свої бюджети», - зазначив Олександр Савченко.

Так, у 2017 році Шацький нацпарк отримав 439 тисяч екологічного збору, а місцева казна - 123 тисячі туристичного збору, відповідно  у 2018 році ці суми становили 713 тисяч гривень та 155 тисяч.

 

«Але цього мало, якщо хочемо зробити Волинь туристичною. Підприємців повинні націлювати на те, що вони мають працювати для людей, надавати якісні послуги та сплачувати податки. Вони повинні бути готовими в такій формі співфінансувати розвиток місцевої інфраструктури. Треба зважати і на те, що скоро формування об'єднаних територіальних громад завершиться, і громадам треба буде самим вчитися заробляти гроші, аби утримувати себе», - наголосив Олександр Ілліч.

В свою чергу Світязький сільський голова Микола Цвид запевнив, що будуть більшу увагу приділяти збору податків. «За моїх три каденції сільським головою за останній рік держава у Світязь вклала серйозні кошти. Те, що місцеве населення дуже тяжко відповідає «взаємністю» на всі ті хороші справи, що робляться і владою, і сільською радою, думаю, ми зможемо переконати їх, зважаючи на зміни у податковому законодавстві, та зібрати податки з кожної садиби. А їх є на території більше 300», - зазначив Микола Цвид.

Також він зауважив, що сільрада могла б замість 70 тисяч туристичного збору у 2018 році отримувати у п'ять разів більше.

2

Серед основних зрушень – це взаєморозуміння та співпраця між різними формами управління та влади: органами місцевого самоврядування, районною радою та адміністрацією, обласними структурами. Це, на думку голови ОДА, є дуже важливо. Завдяки цьому тепер у селі Світязь зробили величезний об’єм роботи на пляжі озера та вулиці Набережній. Ще одним важливим елементом залучення туристів на Шацькі озера є його популяризація та промоція в Інтернет-ресурсах.

Проте роботи вистачає і в іншій рекреаційній території – урочищі Гряда, яку потрібно впорядковувати, аби втримати свого клієнта-туриста. Олександр Савченко задоволений тим, що за ці роботи взялися в Шацькій ОТГ спільно з підприємцями та власниками баз відпочинку, які знаходяться на Гряді. Адже це все – єдиний туристичний комплекс міждержавного значення, а, можливо, й міжнародного, - сказав голова ОДА Олександр Савченко.

3

Про те, як Шацький НПП готується до відпочинкового сезону, розповіла директорка парку Марія Христецька. Знайшли в цьому плані порозуміння з районною владою, підприємцями, які хочуть працювати на пляжі, та органами місцевого самоврядування. Проблемою Марія Христецька назвала те, що жителі села Світязь, котрі приймають відпочивальників, не бажають сплачувати кошти за вивезення сміття. Тож його змушений вивозити Шацький нацпарк. Загалом же у минулому відпочинковому сезоні парк за вивезення сміття, встановлення та обслуговування біотуалетів на пляжах витратив більше 600 тисяч гривень власних коштів. Навели на пляжі порядок із несанкціонованою торгівлею, а вже в цьому році будуть вимагати пакет документів і від тих, хто займається прокатом човнів та катамаранів. Пов’язано це, в першу чергу, з безпекою відпочивальників.

Про те, як будуть працювати влітку рятувальні служби, комунальники, поліція, представники Держпродспоживслужби, податкової, також обговорили на нараді. Представники цих структур запевнили: влітку роботи їм вистачатиме, але вже зараз проводять підготовчі роботи, аби відпочинковий сезон минув без ексцесів.

А вже після наради голова облдержадміністрації у супроводі Василя Голядинця, голови Шацької РДА, Миколи Цвида та Марії Христецької вирушив у село Світязь, де проінспектував роботи на вулиці Набережній та благоустрій центрального пляжу.

1

2

Коментарі
11 Травня 2019, 09:50
Та кому ваш весь цей пафос треба? Треба Світязь рятувати,води нічорта немае ,а літом в серпні чого чекати?
11 Травня 2019, 10:01
дембельский акорд староі влади
12 Травня 2019, 01:02
Коли це парк вивозив сміття від жителів без оплати?Брехня, жителі платять за вивіз.
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром