У Смолярах-Світязьких визначили найкращу писанку

06 Травня 2019, 21:30
2490

Яйце у різних народів світу асоціюється із початком життя, зародком Всесвіту. Наші предки вбачали у цьому неабиякий сенс.

У давні часи кожна українська жінка вміла робити писанки. Навесні, коли все живе відроджується, українка сідала «оновлювати світ». Для ритуалу вона готувала непочату воду, непочатий вогонь, нові горщики, нові полотняні серветки, бджолиний віск, свічку, натуральні фарби, розламану надвоє кісточку-вилку з півнячих грудок. Вогонь добував господар дому, а до інших предметів ніхто, окрім господині, не мав права торкатися, – йдеться на сторінці ЗОШ І-ІІІ ст. села Смоляри-Світязькі у Facebook.

З плином часу ритуал дещо спростився – вода тепер використовується кип’ячена, а для розпису використовують писачок. Проте традиція залишилася незмінною… 

Про ці та багато інших пасхальних традицій нашого народу розповіли ведучі святкової лінійки, яка відбулась другого травня в ЗЗСО с. Смоляри-Світязькі.

Учні школи із захопленням слухали ведучих заходу та насолодились співом учнів 5 класу пісеньки «На тарілці крашанка». 

Також в школі організували конкурс малюнків та конкурс на кращу писанку серед учнів початкових класів і учнів 5-9 класів. Переможцями у початковій ланці стали: Сіжук Лілія (1 клас) – І місце, Бойко Захар(1 клас) та Сугрин Катерина(2 клас) – ІІ місце, Цвид Едуард(4 клас) – ІІІ місце.

З-поміж старших класів перемогу здобули: Хмизовець Марія (7клас) – І місце, Коренчук Богдана (7 клас) та Лейнік Соломія (5 клас) – розділили ІІ місце , третє місце посіли відразу три учні: Лейнік Софія (7 клас), Богдан Петро (9 клас) та Сіжук Ілля (6 клас). Усі учасники були відзначені грамотами та невеличкими призами.

3

3

2

2

3

3

2

2

Коментарі
07 Травня 2019, 10:49
Я найкраща Писанка!
Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром