Одинокий кит чи дніпровський льдовик: як виник Світязь та острів закоханих

05 Травня 2019, 18:25
8784

А вам цікаво дізнатися, як утворилися Шацькі озера?

Звісно, що існує чимало усіляких легенд та гіпотез про походження озера Світязь та остарова посеред нього, та все ж одна з них знайшла підтримку серед вчених, пише ресурс OZERA.

Легенда розповідає, що у древні часи на Поліссі було море, а в ньому плавали велетенські кити. З часом воно стало міліти і протягом кількох тисячоліть майже висохло. Там де було найглибше місце – утворилося озеро Світязь. 

Усі велетенські кити, що плавали у цьому древньому величезному морі? вчасно відправилися до інших морів та океанів, а найменший чомусь залишився. З часом він виріс, але вода спала так, що йому вже не було де плавати. Врешті-решт цей кит потрапив на мілину одної з підводних гір, і залишився тут назавжди? перетворившись на семигектарний острів.

І що ж відповідають на це вчені?

Вчені вважають, що після відступу дніпровського льодовика на Поліссі було величезне водоймище, утворене підгаченими льодовиком водами. Шацькі ж озера розглядаються як релікти, тобто залишки цього водоймища, западини якого згодом ускладнилися процесами карстування.

В останні десятиріччя на Західному Поліссі значно зросли масштаби геолого-розвідувальних робіт та геофізичних досліджень з широким використанням результатів космічних спостережень, зокрема фотографування з космосу. Нова інформація дозволила геологам детальніше структуризувати території Волинського Полісся. Підтверджено висновок, що Шацькі озера виникли після відступу дніпровського льодовика.

Висловлено також припущення, що поява озерних западин пов’язана з опусканням та підняттям окремих тектонічних блоків, що і призвело до формування котловин. Певну роль відіграв у розвитку озерних западин і процес карстування, проте остаточно це питання у багатьох аспектах ще до кінця не з’ясовано.

5

4

Коментарі
05 Травня 2019, 22:35
І побачив бозя мєсних людків, і заплакав, що озера стали!
06 Травня 2019, 11:28
Бред сивої кобили але писаки
08 Травня 2019, 03:54
І побачив бозя приєжжих людків що сцять в озеро то й заплакав.
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024