Що потрібно знати про Провідну неділю

04 Травня 2019, 15:00
6352

Червона гірка, Гробки, Проводи або поминальні дні, так в Україні називають Радоницю, в залежності від регіону.

Традиції в різних областях теж відрізняються. До слова, не всі обряди вітаються церквою.

Провідна неділя у 2019 році припадає на 5 травня. Цього дня всі, у кого помер хтось із родичів чи друзів, йдуть на службу в церкву, а також на кладовище. Варто зазначити, що у Провідну неділю Православна церква не радить плакати та переживати з приводу смерті близьких, а закликає радіти, бо вони, як Ісус Христос, змогли перемогти смерть. Під час богослужіння головним чином згадують явлення Ісуса Христа після Воскресіння апостолам, зокрема апостолові Фомі, якого не було між учнями під час першої появи. Цього дня служба присвячена тому, аби закликати вірян до зміцнення віри й пробудження від сну гріховного.

Спеціально для Провідної неділі господині випікають паски, фарбують яйця та варять коливо. Згідно з традиціями різних регіонів, підготовану для цього дня їжу споживають або після служби в церкві розділяють між собою на кладовищі, або залишають на могилі.

Що не можна приносити на цвинтар у Провідну неділю

Алкоголь – табу в поминальні дні на кладовищі. Церква вкрай засуджує тих, хто приносить в такі дні з собою спиртні напої, а тим паче вживає їх у надмірних кількостях.

Також не варто влаштовувати застілля на кладовищі, лаятися і лихословити. Це місце для того, щоб пом’янути пам’ять про покійних, помолитися за упокій.

Поминальні обіди потрібно влаштовувати вдома.

Солодощі, паски, крашанки не можна залишати на могилах – це язичницький обряд.

Також церква негативно ставиться до штучних прикрас на могилах, вважається, що краще помолитися про душу покійного, ніж залишати там мертві квіти.

Крім того, це дуже шкодить екології і всьому живому.

Священики радять відмовитися від штучних квітів, натомість садити і ставити у вази живі.

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром