Воїн АТО з Вілиці: «На початку служби я зрозумів, що потрапив у саме пекло»

14 Жовтня 2016, 00:17
1995

Учасник бойових дій із села Вілиця Микола Сіжук півтора року тому був мобілізований на службу до Збройних сил України.

Саме була весна, в країні тривала 4 хвиля мобілізації. На Сході України – напруга, ворог посилював обстріли і не здавав своїх позицій. Микола, військовослужбовець 24-ї окремої механізованої бригади, потрапив на саму передову, в Луганську область.

Офіційно був гранатометником, проте на прохання командира батальйону «перекваліфікувався» у механіка-водія БМП. Постійне бомбардування та обстріли, поранені і вбиті побратими – Микола розумів, що потрапив у саме пекло. Проте вже через два тижні звик до напружених воєнних буднів, до польових умов життя в бліндажах, до тепла біля буржуйки і відсутності питної води.

-Ми знали, в якій годині ворог починав обстріл – як тільки надворі темніло. Бо вдень працювали представники ОБСЄ, які фіксували порушення режиму тиші, - розповів Микола.

По-різному бійці сприймали гарячу атмосферу передової. Були такі, що божеволіли від пережитого, були і зрадники, які переходили на бік російсько-терористичних військ. Та більшість мужньо виконували свій обов’язок, підтримуючи бойовий дух один одного і підсилюючи бажання за будь-яку ціну прогнати ворога з української землі.

Миколі Сіжуку важко згадувати минулорічний День незалежності України, коли життя українських військових висіло на волосині. Тоді бойовики вбили декількох його побратимів. А за весь час служби воїн нарахував 120 загиблих. Сам Микола пережив оточення, отримав поранення – його зачепило осколком, після чого він певний час лікувався в госпіталі.

Держава в той час повністю забезпечила бійця засобами захисту, допомагали і волонтери – телефонували, надсилали змінну форму. Хоч і здавався рік служби безкінечним, та навесні 2016-го набув чинності Указ Президента про звільнення в запас військовослужбовців четвертої хвилі часткової мобілізації. Микола Сіжук у квітні приїхав на батьківщину, в рідне село.

День Захисника України, який відзначається сьогодні, 14 жовтня, – особливий у житті нашого земляка, героя війни на Сході Миколи Сіжука. Йому буде про що розповісти своїм майбутнім дітям, друзям, односельцям. Він не ховався від призову, а мужньо захищав Україну, ризикуючи власним життям. За такими, як цей герой, - майбутнє нашої держави.

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024