Чистий четвер: історія свята, звичаї та прикмети

25 Квітня 2019, 12:44
1765 Джерело: фото ілюстративне

Чистий четвер – один з найважливіших днів Страсного тижня. Свою назву свято отримало через те, що з давніх часів у цей день було прийнято купатися, прибирати своє житло, тим самим позбавляючись від гріхів і негативної енергії. 

Чистий четвер: історія свята

Згідно з біблійною історією, за три дні до своєї смерті Христос скликав своїх учнів на так звану Таємну вечерю. У своїх проповідях Ісус постійно твердив, що людина повинна вести смиренний образ життя і ділити з ближнім хліб з вином, що і зробив Спаситель.

Однак саме в той день Ісус сказав своїм апостолам, що найближчим часом хтось із них зрадить свого вчителя. Таким чином Христос передбачив зраду Іуди Іскаріота, який в ніч з четверга на п'ятницю продав Ісуса за 30 срібних монет.

На відміну від інших православних свят, Чистий четвер не має певної дати в календарі. Це так зване перехідне свято. Дата святкування безпосередньо пов'язана з Великим Великоднем. У 2019 Великдень випадає на 28 квітня, значить, Чистий четвер – на 25 квітня.

Чистий четвер 2019: змови, звичаї і обряди

Купання

«Якщо хочеш весь рік бути здоровою, неодмінно, викупайся до сходу сонця». Так говорили древні люди і вірили, що вода в цей ранок набуває особливі цілющі якості. За допомогою цього особливого ритуалу тіло людини очищається від всіх негативів і хвороб.

Причастя і сповідь

Вважається, щоб закріпити ефект очищення, після купання потрібно йти до церкви на сповідь і причастя. Однак пам'ятайте, що причащатися, згідно з церковними правилами, можуть тільки той, хто поститься.

Прибирання

У Чистий четвер потрібно ретельно прибирати свій будинок. За віруваннями, прибирання допомагає людині знайти давно загублені і необхідні в даний момент речі. За правилами, ви повинні без жалю позбутися старих речей, які давно не використовуєте. Тим самим, піде і негативна енергія, вроки і псування, які накопичилися у вашому домі. А їх місце займуть нові, позитивні емоції.

Народні прикмети на Чистий четвер

З давніх-давен вважається, якщо паска вийшла пухкої консистенції і не пропеченою, то весь рік буде важким і повним турбот. А якщо тісто піднялося, паска вийшла повітряною і смачною, то ніяких проблем найближчим часом у вашому житті не передбачається.

Вважається, що якщо в Чистий четвер буде погода сонячної, то сім'ю буде чекати тільки мир і благополуччя весь наступний рік. Крім того, хороша погода у цей день віщує теплу і м'яку весну. Ну а в разі дощової погоди – весна буде вітряною та пізньою.

 

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024