Піщанська амбулаторія може запрацювати вже у серпні

09 Квітня 2019, 15:55
Дубечненська амбулаторія може запрацювати вже у травні 1717
Дубечненська амбулаторія може запрацювати вже у травні

Волинь – область, де частка сільського населення досить висока. Відтак, заходи, які реалізовуються в області, і спрямовані на розвиток системи охорони здоров`я саме на селі, перебувають на особистому контролі у голови обласної державної адміністрації Олександра Савченка.

Так, за рахунок коштів субвенції з державного бюджету розпочали будівництво 9 амбулаторій, які запланували здати  в експлуатацію вже до кінця літа. З цією метою відібрали 15 земельних ділянок, 10 з яких – в об’єднаних територіальних громадах. Усі земельні ділянки розташовані на доступній відстані від наявних об’єктів інфраструктури та адмінбудинків. Про це повідомляє прес-служба Волинсьої ОДА.

Серед них Прилісненська та Дубечненська амбулаторії, які можуть запрацювати вже в травні. Введення в експлуатацію Троянівської амбулаторії планують на червень, а Бірківської, Вишнівської, Затурцівської, Піщанської, Піщаненської та Прилуцької – на  липень-серпень 2019 року. По шести нових об’єктах (Седлищенська, Уховецька, Тойкутівська, Павлівська, Річицька та Жидичинська) – виготовляється проектно-кошторисна документація, орієнтовний термін введення в експлуатацію вересень – жовтень 2019 року.

А в рамках реалізації субпроекту Світового банку «Вдосконалення медичної допомоги хворим з хворобами системи кровообігу у Волинській області» вже проведено реконструкцію у 9 існуючих амбулаторій ЗПСМ вартістю 250 млн гривень. Більше того,  у 2019 році в області планується провести капітальні ремонти та реконструкції 24 нових амбулаторій ЗПСМ.

2

Волинський субпроект Світового Банку – комплексний. Тож будівництво – це лише одна зі складових. Інший компонент – це закупівля обладнання. Із найвагомішого — це, звичайно, придбання ангіографів: двох Canon Infinix-i Core+ INFX-8000V/G3 та одного Philips Allura Xper FD20 вартістю понад 600 тисяч доларів кожен. Важливість цієї техніки у діагностиці та лікуванні волинян від хвороб системи кровообігу переоцінити складно, адже вона дає змогу проводити весь спектр ендоваскулярних втручань, а найперше — коронографій, які є золотим стандартом у діагностиці ішемічної хвороби серця, та стентувань — черезшкірних коронарних втручань як методу лікування цієї недуги.

Однак і те, що для виявлення проблем серця й судин усі амбулаторії сімейної практики — загальної медицини укомплектовано медобладнанням відповідно до табеля оснащення закладів первинної медико-санітарної допомоги, — не менш значимі кроки. Техніки, витратних матеріалів та медичних меблів для закладів усіх рівнів надання медичної допомоги Волині уже придбали на понад 110 мільйонів гривень. У 2019 році без поповнення також  не обійдеться. Бо ще одна із закупівель у процесі оцінки пропозицій, а другу  оголошено. Загальна вартість придбань — у межах чотирьох мільйонів доларів.

Також держава опікується й забезпечення службовим автотранспортом медичних працівників, що працюють у сільській місцевості. На виконання наказу Мінрегіону від листопада 2018 року для лікарів амбулаторій ЗПСМ передбачена купівля 15 автомобілів на загальну вартість 7,5 мільйона гривень.

Варто зауважити, що в області діє програма «Доступні ліки».  На кінець 2018 року в проекті працювало 170 аптек, якими відпущено ліків на суму понад 23,7 млн гривень. А нині, заклади охорони здоров'я області готуються до впровадження електронних рецептів.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром