Праведник знову стане на захисті України

02 Жовтня 2016, 01:29
1552

28 вересня учасник бойових дій житель села Світязь Віктор Лутков відбув до міста Володимир - Волинський, де дислокується 14 окрема механізована бригада, - для підписання контракту щодо проходження військової служби в лавах Збройних сил України.

Захищати Україну від ворога Віктор Лутков вирішив ще два роки тому. Не зміг змиритися з тим, що на буремному сході гинуть 18-річні, не готові до війни пацани, а він з військовою спеціальністю оператора-наводчика БМП-1 (бойової машини піхоти) відсиджується в тилу. В 2014-му 55-річний доброволець пройшов навчання у м. Львів, де, так би мовити, перекваліфікувався з оператора-наводчика БМП-1 на БМП-2. Під час підготовки Віктор Михайлович показав такі хороші результати, що його хотіли лишити у Львові інструктором. Не хотів, тому дійшло до того, що мусив домовлятися зі знайомим майором, аби його таки відправили на передову.

Незабаром Віктор Лутков у складі Одеського батальйону територіальної оборони прибув на місце служби, що поблизу Маріуполя. Історія оборони українськими військами цього прифронтового міста багата на події, і свідком багатьох з них став наш земляк.

За весь період служби держава так і не вдягнула і не взула солдата. З обмундирування Віктору видали … одного лише ременя, не змогли знайти ні форми, ні берців потрібного розміру Три місяці годували обіцянками: «Немає – ждіть – немає – ждіть». Усім необхідним, зрештою, забезпечили волонтери.

Нелегким був рік служби. Віктор Михайлович не може забути тих чорних днів, коли в один з їхніх бліндажів потрапила міна – 7 чоловік загинуло. Іншому осколок у шию влучив – солдат помер на місці.

Декілька разів бійця відпускали у відпустку. Та й тут, на мирній території, було непросто. На війні загострилися хвороби, тому довгі місяці Віктор Михайлович проводив у госпіталях. Довелося "воювати" і в Світязі – йому, передпенсійного віку учаснику бойових дій, який мешкає у … вагончику (!), декілька разів відмовили в виділенні земельної ділянки.

Віктора Луткова побратими звуть Праведником. «Кожен має те псевдо, на яке заслуговує! А де праведник, там Бог. Значить, і перемога", - свого часу запевнив солдат земляків.

І от він знову обрав війну. Втомився воювати в мирному селі з черствістю і байдужістю, вирішив наближати велику перемогу в колі побратимів, які його поважають, розуміють і цінують.

Читайте також: Учасник бойових дій зі Світязя підпише контракт на військову службу

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024