В області вважають недоцільним створення госпітального округу на базі територіального медичного об'єднання

01 Жовтня 2016, 15:30
1426 Джерело: volynnews.com

Члени комісії Волинської обласної ради з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства з-поміж інших розглянули питання про створення госпітального округу на базі територіального медичного об'єднання Любомльського та Шацького районів.

Начальник управління охорони здоров’я обласної держадміністрації Ігор Ващенюк на засіданні постійної комісії, яке відбулося в п'ятницю, 30 вересня, повідомив, що наразі як робочий варіант розглядають створення чотирьох госпітальних округів – Луцького, Нововолинського, Ковельського та Камінь-Каширсього.

Критеріями, відповідно до листа Міністерства охорони здоров’я, є те, що лікарня другого рівня повинна обслуговувати не менше 200 тисяч населення, першого рівня – 100 тисяч населення, не більше 60 кілометрову доступність, також враховується наявність матеріально-технічної бази, спеціалістів тощо.

Посадовець наголосив, що це наразі має характер обговорення. Зі слів Ващенюка, на визначення центром госпітального округу Нововолинська вплинуло декілька показників. Це – кількість оперативних втручань, яких за підсумками 2015 року у Нововолинську здійснили 2499, що на 800 більше, ніж у Володимирі-Волинському. За медичними критеріями, з його слів, Нововолинська лікарня має переваги. Як зауважив чиновник, створення госпітального округу на базі Територіального медичного об’єднання Любомльського та Шацького районів є економічно недоцільним.

Член комісії Володимир Дибель повідомив, що на території Любомльського та Шацького районів проживають 57 тисяч осіб, але ТМО розташоване на перетині міжнародних шляхів Україна-Польща та Україна-Білорусь, що збільшує цільову аудиторію, яку обслуговує ТМО. Також райони є курортною зоною відпочинку і влітку завдяки туризму населення районів збільшується до 150-200 тисяч осіб.

З його слів, визначення центру та створення госпітального округу на базі ТМО Любомльського та Шацького районів враховує належне робоче навантаження для закладів охорони здоров’я районів, дотримання норм часової доступності необхідної медичної допомоги (60 хвилин) та радіус зони обслуговування (до 60 кілометрів). Він наголосив, що сучасні реалії, а саме стан доріг до віддалених сіл, просування маршрутного транспорту ніяким чином не сприятимуть доступному і своєчасному медичному обслуговуванню мешканців віддалених від центру госпітального округу населених пунктів. Володимир Дибель зазначив, що відстань до Ковеля від дальніх сіл Шацького району становить 120 кілометрів, тож з тією оперативністю, з якою працює швидка, до хворого доведеться їхати півтори-дві години.

Зі слів голови комісії Олександра Зінчука, для нього, як колишнього військового, Любомль є тиловою госпітальною базою, яка зможе прикрити у разі «якщо нашим сусідам стукне щось в голову». На його думку, там потрібно утворювати госпітальний округ, ставити комп’ютерний томограф, адже цей регіон - обличчя України. Поряд з військовим він навів політичний аргумент – близьке розташування митниці. Він відзначив, що Любомльська лікарня обладнана за сучасними стандартами та регулярно виграє гранти

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024