Чи сподобалася Володимиру Лису екранізація "Століття Якова"?

01 Жовтня 2016, 15:00
2317 Джерело: bbc.com

В автора роману "Століття Якова" Володимира Лиса - суперечливі враження про екранізацію твору, прем'єра фільму за сюжетом якого відбулася в п'ятницю, 30 вересня.

Чи сподобався фільм волинському письменнику, він розповів у коментарі для Волинь24. 
 

-Враження суперечливі. По-перше, зникла мова… Це не Західне Полісся, це не моє село і навіть не те село, яке там було зазначене - Загоряни. Хоча там і вказано, що це Любомльський район. Вказано, що Загоряни за два кілометри від траси. Та вони на трасі, вони над трасою Любомль-Щацьк. Це моє село Згорани, ті самі Загоряни. Або таке: у нас на Поліссі церкви фарбували. Дерев’яні храми – на Гуцульщині й на Східній Україні... Тому фільм справді тільки за мотивом мого роману.
 

Володимирові Савовичу сподобалися актори Станіслав Боклан та Роман Луцький, які грали головного героя роману – Якова. 

«Що мені сподобалося? Виконавці Якова – Станіслав Боклан і Роман Луцький. Сподобалася виконавиця ролі Зосі. А от Улянки… Розумієте, у мене Улянка написана як дуже юна. Їй тільки виповнюється 17 років… А там - старшого віку. У принципі, для того, хто не читав, хто не знає всіх цих колізій, то фільм досить динамічний», - каже Лис. 

На думку письменника, образи Улянки і навіть Якова дуже спрощені. Багато ліній сюжетних змінено.

«За що особливо мені особливо прикро, це за сцену, коли Яків виходить зі зброєю. У мене – з рушницею, там – з якимось обрізом. І він по суті виграє, бо йде Улянка за ним (вже потім вона піде від нього). А тут – він утікає… Це абсолютно не про Якова. Хоча в умовах, які запропонували автор сценарію і режисер, актори Боклан і Луцький, а особливо Боклан, коли виразно дивиться, мовчить – це, можливо, вже актор плану Ступки…».

Свого часу Володимир Лис казав, що переживає, аби у цьому фільмі не було більше Андрія Кокотюхи, ніж Володимира Лиса. 

«Звичайно, тут більше Кокотюхи. Це він створив цей сценарій. Там лишилися якісь мої сюжетні мотиви. Щодо образів, то мені сподобалося, як він розширив образ Тимоша Вергуна. Він став майже на одну планку з молодим Яковом. А щодо інших – все дуже спрощено. Хоча за динамікою в принципі він цікавий». 

Добре те, що автори фільму не побоялися сцени, де Зося рятує село від польської Армії Крайової, вважає Володимир Лис:

«Але й зауважили, що спочатку напали на польську колонію – і це вже виглядає як помста. Хоч поляки нині пропагують, що армія Крайова зараз взагалі не нападала, вона тільки рятувала. Так що це – теж суперечливий момент». 

Нагадаємо, за екранізацію роману, що став однією з кращих історичних драм у сучасній українській літературі, взявся канал «1+1». 30 вересня відбулася прем’єра фільму. 

У головних ролях — народний артист України Станіслав Боклан (Яків Мех), артистиРоман Луцький (молодий Яків Мех), Людмила ЗагорськаОлег Примогенов,Андрій СамінінНаталія Доля,Олександр Печериця і Ганна Топчій

Режисером проекту виступив Бата Недич, оператором-постановником — Ігор Іванов

Автор сценарію – письменник Андрій Кокотюха. 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024