Невідомі особи підпалили суху траву у Положеві та Шацьку

08 Квітня 2019, 16:40
2498 Джерело: Фото - з сайту управління ДСНС у Волинській області

За минулі вихідні (6-7 квітня) співробітники ДСНС ліквідували 16 пожеж в екосистемах, що трапилися на території Волинської області.

Зокрема, 6 квітня виникла пожежа на торфовищі в урочищі Сировини поблизу села Рудка Любешівського району. 7 квітня пожежу ліквідували рятувальники 12-ої ДПРЧ селища Любешів. Для гасіння було залучено пожежний автомобіль та 2 мотопомпи, працювали 8 рятувальників. Лихо трапилося внаслідок необережного поводження з вогнем невстановлених осіб, – повідомляє управління ДСНС у Волинській області.

6 квітня горіла суха трава та чагарники на території Забродівської ОТГ в урочищі Острови на Ратнівщині. Пожежу, що вирувала на площі 0,7 га, ліквідували рятувальники 14-ої ДПРЧ селища Ратного та працівники місцевої пожежної охорони села Заброди.

Цього ж дня горіла суха трава на вулиці Кутузова у місті Ковелі на площі 0,5 га. Пожежу, що трапилася через необережне поводження з вогнем місцевого жителя Романа Б., приборкали співробітники 19-ої Державної пожежно-рятувальної частини міста Ковеля. 

 У селі Кам'януха Маневицького району на землях Будківської сільської ради суха трава горіла на площі 3 гектари. Загорання ліквідовано силами рятувальників 13-ої ДПРЧ смт Маневичі та пожежної охорони місцевого лісгоспу. За попередніми даними, пожежа трапилася через спалювання сухої рослинності 32-річним місцевим жителем Сергієм Т.

Через необережне поводження з вогнем невстановлених осіб горіли також угіддя та ділянки з сухою травою на відкритих територіях на землях Грибовицької сільської ради в Іваничівському районі, на території Дубівської та Люблинецької ОТГ на Ковельщині, поблизу села Залазько Камінь-Каширського району, а також у селах Рудня Рожищенського району, Положево Шацького району та у селищі Шацьк, на землях Княгининівської ОТГ та у селі Полонка Луцького району.

7 квітня співробітники ДСНС ліквідували пожежу сухої трави та чагарників в  урочищі Острови на території  Забродівської ОТГ на Ратнівщині, у селах Зимно Володимир-Волинського району, Низкиничі та Литовеж Іваничівського району.

Усі загорання ліквідовані.

У період 1 – 7 квітня працівники підрозділів пожежно-рятувальної служби Волинської області ліквідували 126 пожеж (з яких 70 пожеж трав’яного настилу та 1 пожежу торфу).

 Шановні громадяни, не випалюйте суху торішню траву !!! Це призводить до руйнування екосистеми! Під час випалювань гине насіння рослин як на землі, так і під землею. Виживає, як правило, найгрубіша трава і бур’ян, заглушаючи при цьому ослаблену іншу флору. При сильній трав’яній пожежі гинуть практично усі живі істоти, що живуть у траві та на поверхні ґрунту.  До речі, гинуть і ті що беруть участь у процесі утворення ґрунту, а також винищують різних шкідників саду і городу. Гине корисна мікрофлора, яка допомагає рослинам протистояти хворобам. Трав’яні пожежі завдають істотного збитку узліссям і підліскам, знищуючи молоді деревця. Більш того, вони можуть стати причиною масштабних лісових чи торф’яних пожеж. Випалювання наносить пряму шкоду й здоров’ю людини, оскільки дим від спалювання трави їдкий, густий, неприємний – їсть очі, неприємно пахне. А спалюючи траву у місті, ви спаюєте й солі важких металів що осіли на листі – такий дим просто отруйний. До того ж в покладах сухої трави часто таїться сміття, небезпечне для спалювання. Трав’яні пожежі є одним з головних джерел викидів в атмосферу вуглекислого газу. Запам’ятайте, суха торішня трава – не сміття, а частина екосистеми створена самою природою. Ті, хто стверджують що спалювати траву корисно помиляються самі і вводять в оману інших.  Звертаємо також увагу на те, що кожен акт підпалу – це злочин проти природи за який передбачена адміністративна, а в окремих випадках  і кримінальна відповідальність!

Якщо ви помітили горіння сухої трави – спробуйте самотужки його ліквідувати. У випадках значного поширення пожежі – негайно повідомте про загоряння за телефоном 101.


 

Коментарі
09 Квітня 2019, 17:20
А хіба то шось нове. Подивіться майже в кожному дворі люди на городі палять листя, бадилля. По вечорах стоїть натий сморід, шо не можна бути на дворі. І ніхто з цим не бореться, ніхто не працює з населенням і не пояснює шкідливість цього спалювання(((( Так що для шацького району це нормально, я так бачу. Отже нема чого і писати такі статті. Після бою кулаками не махають
Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024