Шачанка закликає відмовитися від виробів з натурального хутра

07 Квітня 2019, 14:10
2971 Джерело: фото ілюстративне

Ціна хутра. Чи часто задумуються люди над тим, що, а вірніше КОГО вони носять на собі у формі одягу? Багато хто, коли дивиться на хутряні вироби, бачить одну сторону – позитивну. Для прихильників хутра це краса, стиль та вияв певного достатку. Можливо, хтось і припускався думки про те, як цей продукт створювався, але швидко ці думки проганяв. Адже якби задумався, то навряд би продовжив носити цей нелюдський продукт.

А реальність – зовсім інша.

Факт №1. Всіх тварин тримають у жахливих умовах. Зазвичай їх клітки розміром у кращому разі «метр-на-метр», де за тваринами ніхто не дивиться, не прибирає, де дуже тісно. Годують їх антибіотиками та хімічними препаратами, через що їх внутрішні органи відмирають, а от хутро навпаки -- залишається гладеньким та м’якеньким.

Факт №2. Жорстока смерть. Способи вбивства теж далекі від гуманних – це або отруйний газ, або електричний струм, який може забезпечити максимальне збереження хутряного покриву. Більше того, часто браконьєрам не вистачає терпіння та часу чекати, поки тварини помруть, тому здирають шкуру заживо.

Факт№3. Екологія. Такі хутряні фабрики (які, до речі, заборонені у більшості країн Європи, і тому вдало переміщуються до України) забруднюють ґрунт, повітря, підземні води та водойми в радіусі десятків кілометрів в залежності від рельєфу місцевості. Відходами, окрім трупів та залишків тварин, є хімічні сполуки, які використовують у хутряній індустрії – формальдегід та хром.

На жаль, багато хто заперечує, що еко-вироби можуть замінити справжнє хутро. Такі люди стверджують: «Натуральний продукт ніщо не замістить!». Однак,  якщо задуматись – натуральне хутро носили перші люди ще тоді, коли бігали з дрюками у руках за мамонтами. Я вважаю, це дещо лицемірно – ми називаємо себе цивілізованими, оскільки можемо за лічені хвилини знайти будь-яку інформацію в Інтернеті, винаходимо ліки від важких хвороб та недуг, літали на Місяць та хочемо полетіти на Марс, створюємо роботів, які виконують за нас всю роботу, тисячі кілометрів долаємо за години на літаках, які мчаться зі швидкістю звуку, проектуємо антигравітаційні машини і ракети – однак все ще вважаємо, що натуральне хутро замінити не можна нічим.

Жителі полярних полюсів вже давно використовують штучний теплий верхній одяг, а всесвітньовідомі дизайнери, серед яких Майкл Корс, Ральф Лоурен, Гучі, Том Форд, Армані, теж створюють брендові колекції без насильницьких смертей. То можливо і нам слід задуматись? Адже поки люди вбивають тварин і носять їх як трофеї – ми все ще звичайні первісні люди.

Катерина ГІРИЧ, студентка ІV курсу Національного університету ім. М.П.Драгоманова

Коментарі
10 Квітня 2019, 07:37
А чия ж то шачанка та буде
13 Квітня 2019, 18:11
Дочка начальника пенсійного фонду Гірича Віктора Яковича
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024