На сесії селищної ради виділили кошти на утримання молодших медичних сестер ФАПів

29 Березня 2019, 10:35
3549 Джерело: фото ілюстративне

Відбулася чергова сесія Шацької селищної ради під головуванням виконуючої обов'язки голови Людмили Цевух, на якій депутати розглянули питання фінансування ФАПів Шацької ОТГ.

Читайте також: Впорядкування реклами, податки та генплан – у запитах депутатів Шацької ОТГ

До бурхливого обговорення призвело питання про співфінансування ФАПів Шацької ОТГ. Перед присутніми виступила очільниця громади, яка зазначила, що на утримання молодших медичних сестер фельдшерсько-акушерських пунктів громади необхідно в рік 252 383 грн. Профільна комісія, засідання якої відбулося напередодні сесії, прийняла рішення не виділяти коштів. Натомість, щоб зберегти ФАПи в умовах реформування, рекомендувала залишити в пунктах лише фельдшерів.

Не погодився з цим Олександр Кусько, в.о. старости Самійличівського округу. Він наголосив, що в жодному з чотирьох населених пунктів старостинського округу, де проживає близько 1000 мешканців, реформа не передбачає функціонування ФАПу.

«Якщо в пунктах не буде санітарів, то хто буде виконувати їхні обов’язки, а саме різати, рубати і складати дрова, прибирати, обкошувати територію, проводити дрібні ремонти? Впевнений, що молодий фельдшер у с. Положеве з зарплатнею у 2960 грн. цього робити не стане. Такі, як він, швидше за все, покинуть роботу і поїдуть у Польщу. А без фельдшера у селі – ніяк. Бо хто тоді надасть допомогу літнім людям, виміряє тиск, зробить ін’єкцію?» – наголосив Олександр Сергійович і попросив надати фінансування хоча б на найближчі 3 місяці.

Про очікувані наслідки реформування первинної ланки медицини району розповів Сергій Карпук, голова Шацької районної ради. З його слів, спроможна медична мережа району повинна включати три амбулаторії (в Шацьку, Піщі, Пульмі) і два пункти здоров’я (в Світязі і Мельниках). Зараз же в районі працюють 23 ФАПи, 21 з яких, відповідно до розпорядження голови Волинської ОДА, потрібно було закрити. Щоб їх зберегти, необхідні великі кошти, яких у районі немає. Оскільки зарплату молодшим медичним сестрам платять сільські ради, то Сергій Вікторович просив депутатів підтримати працівників ФАПів і виділити фінансування.

В результаті депутати проголосували за те, аби на три місяці профінансувати заробітну плату молодшим медичним сестрам і виділили на це 65 тисяч гривень.

 

Коментарі
29 Березня 2019, 14:38
ФАП
30 Березня 2019, 10:16
А я люблю супрун
31 Березня 2019, 01:09
А зеленнського не боїшся? Він за неї манту тобі вчепить і буде мочити
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024