Зробімо мудрий вибір, щоб зберегти Україну і не тішити Кремль внутрішніми чварами

27 Березня 2019, 16:20
2539 Джерело: фото ілюстративне

Належу до покоління, яке жило за часів усіх президентів незалежної України. Я, як і всі, сподівалась, що ось-ось уже заживемо добре, адже стали начебто господарями у власному домі. На жаль, не склалося, і в цьому є наша вина, тому що були нерішучими, не готовими різко поміняти владу, обирали не розумом, а емоціями. Головна помилка, на мою думку, в тому, що українці не обрали в 90-х роках президентом В’ячеслава Чорновола. Це був і великий патріот, і сміливий чоловік, і відданий народу політик.

Оцінюючи діяльність усіх президентів, роблю висновок, що Леонід Кравчук правив країною, оглядаючись ще на Москву, боявся різко змінити курс держави, бо за ним відчутно тягнувся комуністичний шлейф.

Часи Кучми запам’яталися справжньою «прихватизацією» всього, що можна було хапонути, а також появою нових мільйонерів. За цієї влади почали залякувати й переслідувати журналістів. Саме тоді сталося жорстоке вбивство Георгія Гонгадзе, яке й досі залишається не розкритим.

Особливу довіру перед черговими виборами мав у народу Віктор Ющенко. До речі, серед людей було таке піднесення, така тверда віра, що ось цей чоловік уже виведе країну з кризи, а ми, нарешті, заживемо щасливо… А тоді почались нескінченні чвари й суперечки з Юлією Тимошенко, які нагадували діалоги  баби Параски і баби Палажки з твору І.Нечуя-Левицького. Крім того, дуже здивувало те, що Ющенко нагородив орденом одеського юриста (тепер ще народного депутата) Сергія Ківалова, хоч він був причетний до фальсифікації результатів виборів.

Відомий актор Іван Гаврилюк сказав про Ющенка так: «Лінивий і не вміє тримати слово. Мав таку довіру від народу, якої ні в кого більше не буде. Міг багато зробити. Я мав до нього шість візитів щодо закону про кіно. Йому варто було мізинцем поворушити – і багато змінилося б. Та він цей шанс не використав».

Про Віктора Януковича, думаю, не варто й говорити. Досить того, що це був «проффесор» з кримінальним минулим, чорною душею і слабкою волею. На його руках –кров людей, що загинули і на Майдані, і у війні з російським агресором.

Чесно кажучи, за президента Петра Порошенка минулого разу я не голосувала. На попередніх виборах мої симпатії були на боці Анатолія Гриценка. Думалось, що людина військова, відповідальна, наведе лад у країні, зміцнить армію. Крім того, не було в нього ні маєтків, ні яхт, ні зв’язків з кримінальним світом. Як відомо, вибори виграв Петро Порошенко.

Попри всі претензії до цього політика, все-таки зроблено за його каденцію більше, ніж за всі попередні роки.  По-перше, маємо безвіз (українці можуть вільно їздити в Європу), по-друге, відновлена в правах Православна Церква України, по-третє, відбулась декомунізація: перейменовано вулиці, скинуті з п’єдесталів комуністичні ідоли, заборонена комуністична партія; по-четверте, у ЗМІ частіше зазвучала рідна мова й українська пісня, відроджується вітчизняне кіно… А ще в країні не просто вдалося відродити армію, а й перетворити Збройні сили України на одну з найбільш ефективних армій у Європі. Позитив ще й у тому, що взято курс до НАТО, до Європи, як вимагав революційний Майдан.

Зважаючи на потреби громадськості мати правдиву інформацію, Верховна Рада прийняла закон про суспільне мовлення на радіо й телебаченні, і тепер без усякої цензури можна слухати думки різних політиків і самостійно робити висновки з почутого. А головним я вважаю те, що ми все більше віддаляємось від Росії – нашого запеклого ворога. Недаремно «путіни» найбільше не хочуть бачити президентом України саме Порошенка. І хоч у мене є багато претензій до нього як керівника, а особливо до його паскудного оточення, однак нині я надаю перевагу саме цій кандидатурі.

Чому цього року я не голосуватиму за Гриценка? Бо у своїй програмі політик наголошує, що йому не важливо, якою мовою в Україні говорять і в якій церкві моляться. Я маю зовсім іншу думку, і авторитетом тут для мене є наша талановита поетеса, лауреатка Шевченківської премії Ліна Костенко, яка писала, що нації не вмирають відразу, а спочатку їм відбирає мову. Отже нема мови – нема народу. Крім того, російська мова є стовпом «руського мира», який нам насаджують уже століттями. Тож мусимо це пам’ятати і не наступати вкотре на ті ж самі граблі. А через церкви Московського патріархату ведеться потужна пропаганда, особливо в тих областях, що межують із Росією. Тому робімо висновок: буде чужа церква – будуть втілюватися в життя чужі ідеї, часто небезпечні й ворожі для нашої країни.

Останнім часом звертаю увагу на те, кому з кандидатів надають перевагу відомі в Україні люди. З повагою ставлюся до актриси кіно Ади Роговцевої, яка у свої 80 років ще їздить на фронт, щоб підтримати наших воїнів. Дуже оригінально вона висловилась про Петра Порошенка словами: «Краще боєць із вадами, ніж бездоганна муха».

Щодо інших кандидатів у президенти, то важко навіть спрогнозувати, яка доля на нас очікувала б, якби ми довірили булаву гетьмана клоуну. Це, як пише Дмитро Павличко у «Літературній Україні» за 23 лютого цього року, «зухвалий насміх над Україною, злобна іронія і ненависть до українського народу».

Прикро, що демократичні сили не об’єдналися і не думають у такий відповідальний час про інтереси України. А народ має зробити мудрий вибір, щоб не тішити Кремль внутрішніми чварами і не накликати ще більшої біди на нашу землю.

Стефанія КОРОЛЮК

Коментарі
27 Березня 2019, 19:00
Дуже гарна стаття. Зараз не до "приколів"!
27 Березня 2019, 19:05
Підтримую автора на 100%
27 Березня 2019, 19:10
Дурня якась
27 Березня 2019, 19:34
Чем ближе крах империи тем безумнее ее законы. це про Церкву Мову та Армію я наприклад не проти російської взагалі навіщо чіпляти це питання в конституції вже все пише мова є одна державна і все в нас в шацьку є багато людей які говорять на російські і я їх прекрасно розумію питання не в мові тут головне аби людини не погана була про армію взагалі мовчу 300 баксов зарплата візьмем прикордоників контрабанда як була так і є тому надії на них не потрібно втілювати і тут питання навіть не в людях а в державі що змушує їх нарушати закон аби прокормити свою сімю бо на 300 уе не виживеш це всі знають тільки ніхто не говорить а про віру скажу одне я і так в Бога не сильно вірував але після того як побачив коментарі перепалки отцівта вірян в інтернеті і наяву взагалі питання церкви стало ще дальш понімаю що це все ілюзія своїми діями тільки навпаки втрачають своїх вірян що не можна було зарання договоритись чи переходим чи ні навіщо посилати розбрат в суспільство що еліта не могла договоритись показати приклад що одні що другі винні...
27 Березня 2019, 21:31
ще жодного шачанина не зустріла з тих, що "багато в Шацьку є людей,чякі говорять на російській".
27 Березня 2019, 21:33
Люди добрі за результатами виборів президента України слідкує світ і європа . Перш за все буде оцінюватись свідомість і розум Українців. Ну не можу уявити собі в ролі переговорника рівня Меркель Макрона та й Трампа маленького зеленого зелепульського . Якщо не можете пробачити Порошенкові його оточення типу Пашинського і ко. то вже до Гриценка нема за що придратися.Прошу Вас будьте мудрі і подумайте хоч трохи за наше з вами майбутнє.
27 Березня 2019, 21:50
тобто те. що порох ну дуже близько працював на таких антиподів лінивого Ющенка і ЗЕКА - заробляючи при них на себе величезне бабло на бідному населенні - то нічого.... ТУПУВАТО...
27 Березня 2019, 23:07
&quot;Прикро, що демократичні сили не об’єдналися і не думають у такий відповідальний час про інтереси України. А народ має зробити мудрий вибір, щоб не тішити Кремль внутрішніми чварами і не накликати ще більшої біди на нашу землю.<br/><br/>Стефанія КОРОЛЮК&quot;<br/><br/>Чому не демократичні сили не обєдналися? Як раз обєдналися навколо єдиного кандидата від демократичних сил А.С.Гриценка: Томенко, Чумак, Катеринчук, Садовий, Добродомов, Фірсов, Гацько, Заліщук та інші.<br/><br/>Більше того, А.С.Гриценко єдиний кандидат у президенти України, який за всіма існуючими рейтингами перемагає В.О.Зеленського у другому турі виборів.
27 Березня 2019, 23:07
Тільки не клоун!!!!
27 Березня 2019, 23:21
Шо ти мелиш
28 Березня 2019, 01:01
Прекрасна стаття, дякую! За 28 років незалежності України не було кращого президента як Петро Олексійович Порошенко, який витратив на допомогу армії та народу України більше 1 мільярда гривень https://www.ukrmilitary.com/2017/08/poroshenko-100-snipers-rifles-for-3-reg.html?m=1&amp;fbclid=IwAR1yvoRM3L7-JG8yDXxd69LxwFU1R3iD3eNdo3t-yruSD5wDyOXBWmsQv0k<br/>Давайте разом і далі так як наш Президент зміцнювати:<br/>1. Українську армію.<br/>2. Українську державу, навколо якої буде об’єднуватися весь цивілізований світ, (на рівні: військовому – надав летальне озброєння «Джавелін», дипломатичному, санкції проти Росії, економічному, те що робить &quot;больовий прийом&quot;, душить нашого окупанта).<br/>3. Незалежну Православну Церкву України, яка має Томос.<br/>4. Сильну українську націю серед інших Європейських націй (безвіз, зона вільної торгівлі).<br/>5. Децентралізацію - передачу повноважень з центру на місця.<br/>Важливо, щоб ми не звернули з європейського шляху, адже Путін з Петром Порошенко – «каші не зварить», а отже, не продасть Україну, не буде хіхікати чи ставати на коліна перед агресором!<br/>Чому екс-голова СБУ Наливайченко В.О не об'єднається з екс-силовиками А.С. Гриценком та І.П. Смешком - це варто послухати! <br/>https://www.youtube.com/watch?v=u_9l5H4gjlw<br/>(Частина виступу Наливайченко В.О. взята з:<br/>https://www.youtube.com/watch?v=6E9l8...<br/> Неделя до выборов. Порошенко, Наливайченко, Кошулинский - Свобода слова – ПОЛНЫЙ ВЫПУСК от 26.03.19)
28 Березня 2019, 01:46
Голосуємо за Анатолія Гриценка! За чесну на порядну команду, яку він ЄДИНИЙ представив перед виборами!
28 Березня 2019, 01:52
Брєд і заказуха. Ще при жодному президенту не було вбито стільки наших громадян, при тому ж януковичу пенсії були куди більші, ніж 45 доларів, а наша молодь не була вся по закордонах.
28 Березня 2019, 07:27
Які демократичні сили? Ви про яку країну мовите? У нас комуністи за ніч стали демократами! І фаріон там була. Частина &quot;еліти&quot;себе назвала демократами - прихватизувала термін, як Ющенко підкову ТАК. Вдягли дорогі вишиванки і прихватизували назву український, вдягли камуфляж - вже й найбільші патріоти? Зараз за пцу воюють, яка прямо підчинена Стамбулу. Висновок :порохобот=патріот??! НІ!!! Для мене це в першу чергу людина, яка працює і платить податки, але не чиновник - ці безнадійно пропащі.
28 Березня 2019, 08:14
Коли ваш шеф вибачиться перед Шарієм?
28 Березня 2019, 08:21
Виберемо їм нового ссина чи старого залишимо?
28 Березня 2019, 13:14
прекрасна стаття, погоджуюсь на 100%
28 Березня 2019, 14:03
1+1 з такою жорстокістю мочить Порошенка, що діватись нікуди, треба за нього голосувати. Напевно, він єдиний достойний.
28 Березня 2019, 14:57
Стефаніє Королюк, дякую за статтю і за сміливість відкрито висловити позицію.
Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024