Адамчуки: селяни борються за свої городи

22 Вересня 2016, 19:00
2641

Жителі села Адамчуки продовжують боротися за свої городи, які головне управління Держгеокадастру у Волинській області надало у власність іншим людям.

З колективним звернення про те, що їхні городи площею 16 га, які вони обробляють протягом 15 років, Держгеокадастр за погодженням Грабівського сільського голови нещодавно віддав у приватну власність іншим людям, вони прийшли на прийом до першого заступника голови Волинської обласної державної адміністрації Олександра Степанцова. Особистий прийом громадян відбувся 16 вересня в Шацьку. 

Селяни обурені тим, що їм не дали узаконити землю (керівництво сільської ради пояснювало відмову забороною надавати ділянки під самим кордоном із Польщею), не  запитали їхньої згоди та не попередили про те, що вона таки передається іншим людям.

У сільській раді їм відмовлялися надавати правдиву інформацію -голова Василь Голядинець сказав, що нічого про надання земельних ділянок у власність не знав, натомість, як відзначив присутній на прийомі начальник відділення Держгеокадастру в Шацькому районі Віталій Юрчук, підпис сільського голови стоїть на погоджувальному документі.

1

Віталій Миколайович відзначив також, що на кадастровій карті ці землі є вільними, тобто надання їх у приватну власність після звернень заявників (серед них є два учасники АТО Шацького району) є цілком законним.

Чому людей не попередили, не запропонували заявникам альтернативних ділянок, які не розорюються під городи, чому сільський голова не відстоював інтереси представників своєї громади? Ці запитання лишилися без відповідей.

Натомість перший заступник голови обласної держадміністрації порадив жителям Адамчуків зібрати всі наявні в них і в сільській раді документи про землю, квитанції про сплату земельного податку і надати їх в районну, а потім в обласну держадміністрації.

В області пообіцяли з’ясувати, чи законно була надана земля під кордоном новим власникам. Якщо ж порушень закону не виявлять, тоді люди можуть спробувати довести своє право на землю в суді. Або ж здійснити за згодою сторін нотаріальний обмін (отримати альтернативні земельні ділянки, приватизувати і обміняти їх на свої ж городи).

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром