У Шацькому водному господарстві закликають берегти чистоту води

22 Березня 2019, 13:45
3035

Щорічно 22 березня світова спільнота відзначає День води. Цьогоріч темою Дня є гасло «Вода для всіх».

Цей день був встановлений у 1993 році за рішенням Генеральної Асамблеї ООН. Головна мета цього дня – привернути увагу громадськості до стану водних об’єктів і проблем, пов’язаних з їх відновленням і охороною. Це ще один привід замислитися про значення води в житті кожної людини, про проблеми нестачі питної води, необхідності збереження та раціонального використання водних ресурсів. Адже вода є джерелом життя для будь-якого живого організму на землі.

Вода для всього людства – невід’ємна частина їхнього буття. Вона потрібна для більшості галузей народного господарства. Вода – це електроенергія, вода – це транспорт, вода – це харчова промисловість, рибальство, сільське господарство і т.д. Правильне використання водних ресурсів – запорука високих і стабільних врожаїв.

Україна належить до країн Європи з низьким рівнем водозабезпечення на душу населення та обмеженою кількістю придатних для водоспоживання природних джерел.

Шацький район розташований в Поліській зоні Волинської області, де дефіциту водних ресурсів немає. Основними джерелами водопостачання є ґрунтові води, води артезіанських свердловин, а також води річок та озер. На території Шацького району протікає 7 річок, налічується 30 озер, крім того 39 ставків.

На жаль, ми сьогодні зустрічаємося з проявами безкультур’я та відсутністю екологічної етики. Глибоке занепокоєння викликає те, що після відпочинку поблизу водних об’єктів люди залишають після себе сміття, не замислюючись над тим, що нашим нащадкам не залишиться мальовничих куточків природи.

Без води наше життя було б неможливим. Тому кожен з нас повинен зробити маленьку добру справу для збереження, охорони та відтворення водних ресурсів. Хтось із вас вчасно закриє кран на кухні чи у ванній кімнаті й тим самим збереже десяток літрів чистої води, інший -- викине випиту пляшку не в річку, не в озеро, а в смітник, а дехто навіть очистить джерело, яке повністю замулене. А що саме зробити вам, хай підкаже ваше серце. Не відмовляйтесь від добрих справ, адже все що ви зробите, повернеться вам сторицею. Не будьте байдужими, не будьте осторонь!

Світлана СОРОКА, начальник відділу водних ресурсів

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром