В Шацькому районі висока захворюваність на туберкульоз

21 Березня 2019, 11:40
1844 Джерело: фото ілюстративне

У деяких районах Волині спостерігається значний ріст захворюваності на туберкульоз легень.

Про це повідомляє Волинський обласний лабораторний центр.

Значний ріст захворюваності туберкульозом легень відмічено у Рожищенському районі (96,6 при середньо обласному показнику 44,2 на 100 тисяч населення). Висока захворюваність реєструється також у Локачинському, Ковельському, Луцькому, Турійському і Шацькому районах, де показники значно перевищують середньообласні.

10% туберкульозних хворих мають ще й ВІЛ

Протягом 2018 року в області спостерігалась позитивна тенденція: на 11% зменшилась захворюваність на туберкульоз органів дихання та на 6% – туберкульоз легень.

У той же час на 1,3% зросла кількість хворих із небезпечним для оточення бациловиділенням. Майже у 10% туберкульозних хворих реєструється поєднана патологія туберкульозу з ВІЛ-інфекцією.

Коли зупиниться епідемія

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, Україна входить до п’ятірки країн за темпами зростання туберкульозу та посідає друге місце в Європі за поширеністю небезпечного мультирезистентного туберкульозу серед первинних і повторних випадків.

В Україні триває епідемія туберкульозу, і поки що немає підстав до її швидкого подолання: щороку виявляють до 40 тис. нових хворих та до 5 тис. помирає від різних форм туберкульозу.

Слід також врахувати, що в Україні щорічно залишаються вчасно не обстеженими до 20% випадків захворювання, а протягом останніх 10 років небезпечною тенденцією є реєстрація ко-інфекції (кожен п’ятий хворий на туберкульоз є ВІЛ-інфікованим).

Захворіти може кожен

У зоні ризику виникнення захворювання на туберкульоз перебуває кожен, не залежно від соціального стану, роботи, умов проживання чи харчування.

На збудника – туберкульозну паличку – згубно діють сонячні промені, тому на вулиці заразитись туберкульозом малоймовірно.

Але можливість «підхопити» небезпечного збудника, в першу чергу, мають особи зі зниженою опірністю організму (які зловживають алкоголем, тривалий час палять чи вживають наркотики). Ризик заразитись збільшується у місцях скупчення людей: у громадському транспорті, на вокзалах, при відвідуванні театру чи кафе тощо.

Що робити, щоб не підхопити туберкульоз

Тому, щоб не захворіти на туберкульоз, лікарі рекомендують вести здоровий спосіб життя, повноцінно харчуватися та відмовитись від шкідливих звичок  (щодо вживання алкоголю, тютюну та наркотичних речовин), уникати до стресових ситуацій, своєчасно проходити медичні огляди та обов’язково вакцинувати проти туберкульозу новонароджених дітей тощо.

Сидіння вдома за телевізором чи комп’ютером варто замінити прогулянкою на свіжому повітрі.

Завжди слід пам’ятати, що при появі  характерних ознак хвороби – тривалий (більш як 10 днів) кашель, безпричинне схуднення, швидка втомлюваність, втрата апетиту, постійна нічна пітливість, незначне підвищення температури тіла під вечір – негайно слід звернутись до лікаря за місцем проживання та не займатись самолікуванням.

 

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024