У соцмережі показали фото теплоходів на Світязі. ОНОВЛЕНО

20 Березня 2019, 11:00
Теплохід на Світязі 12094
Теплохід на Світязі

У 60-70-х роках минулого століття на озері Світязь ходили теплоходи.

Про це пам'ятають чимало місцевих та відпочивальників, котрі залюбки каталися на ньому. 

Нагадаємо, що днями житель Світязя Сергій Озімок у Facebook у групі «Світязь: історія, факти, відпочинок» повідомив про те, що в затоці озера, де був «центральний причал», під час прибирання вдалося знайти металеву табличку з розкладом маршруту теплохода, який перевозив пасажирів по озеру.

Шачани у коментарях під новиною та постом світязянина стали згадувати події тих років. 

«Тим теплоходом я їздила до Світязя, потім йшли на зупинку і так їхали з Пульмо до Шацька. Але краще було до турбази, а там пішки. Бо нам до озера майже така само відстань була», – написала Галина Шум. 

Ніна Дужич також пригадує, що квиток на теплохід був дорогий – 20 копійок, а музику з теплохода було чути на все село. Могли місцеві дітлахи й безкоштовно покататися, за умови, якщо помиють палубу. 

Олена Ляшук (Волкова) у коментарях в Район.Шацьк під новиною про металеву дошку з розкладом теплохода та у своєму пості у Facebook написала також, що її батько був першим капітаном теплохода ПТ-142 «Москвич».

«Дякую за знахідку, фото і публікацію Сергій Озімок і відгуки ВСІХ. Мій батько, Волков Віталій Миколайович, був першим капітаном теплохода ПТ-142 "Москвич", який в 70-роки ходив водами Світязя, як і описано в статті першого його механіка, а згодом теж капітана. До сліз. На жаль, тато відійшов у вічність 9 березня 2016 року. Залишились фото і спогади про щасливе безтурботне дитинство, коли тато - капітан... Фото теплоходу, яке зроблене ним власноруч, тепер увіковічене на його пам'ятнику. Ще раз дякую ВСІМ. Це - частина історії Волині, якою можна пишатися», - написала донька.

А світлини двох теплоходів, які ходили Світязем, опублікував Сергій Озімок. 

8
Цей з'явився після 74 року ПТ- 142. Ця назва на таблиці з розкладом.
Цей з'явився після 74 року ПТ- 142. Ця назва на таблиці з розкладом.

10
Перший теплохід який з'явився на Світязі в 60 роках пт -52
Перший теплохід який з'явився на Світязі в 60 роках пт -52

8
Перший капітан теплохода Віталій Волков
Перший капітан теплохода Віталій Волков

9
Перший теплохід на Світязі
Перший теплохід на Світязі

5

4
На могилі першого капітана зображено теплохід
На могилі першого капітана зображено теплохід

 

Коментарі
20 Березня 2019, 13:26
При совєтах?
20 Березня 2019, 13:49
В Радянському союзі дуже багато хорошого було!
20 Березня 2019, 14:13
Яка краса! Аж не віриться, що це на нашому Світязі! От якби зараз такого теплоходика. На літо відпочивачих катати!
20 Березня 2019, 17:09
Випускники 10 класу Шацької середньої школи у 1976 році після випускного балу зустрічали сонце саме на отому теплоходику - школа замовила прогулянку по озеру. Пригадую, як сонце сходило, наче виринаючи з води. А як піднялося над горизонтом, то, здавалося, наче роздвоїлось: одне піднімалось на небо, а інше - віддзеркалення - наче пливло в глибінь. На озері був повний штиль, лиш вода при березі трохи парувала - підіймався легкий туман. І ніхто не переймався тим, що випускний був без застілля, тільки буфет від ресторану продавав якісь тістечка, котлети та солодку газводу. Ми були щасливі!
20 Березня 2019, 19:30
шкодувати за минулим потрібно комплексно- пошкодуйте ще і за чергами за глевким хлібом і за тим, що в магазинах, яких було,скажімо з одягом 1 на Шацьк . а по селах взагалі 0,5 і було порожньо. А щастя- поняття відносне . З точки зору медичної найщасливіші люди- божевільні- у них &quot;показник щастя&quot;<br/> найвищий.
20 Березня 2019, 20:20
У Шацьку був аеродром! До важких хворих з Луцька на літаку привозили лікарів - санавіація - і робили складні операції!
21 Березня 2019, 02:10
А ще літак кукурузник катав бажаючих над озерами Люцимер і Світязь. Цей політ коштував 1 рубль! Охочі політати стояли в довжелезних чергах.Цікаво було! Це було десь у 1981-1982 роках. Можливо у когось збереглись фото.Хотілося б побачтттити.
21 Березня 2019, 13:58
До НЕ ДУЖЕ ЗГОДНОГО. Таки дійсно: щастя - поняття відносне. І,видать, пізнати його дано не кожному, оскільки дійшло аж до медичної точки зору... Але перш ніж роздавати навколо діагнози, варто зрозуміти, що обхайкати все навкруги - діло нехитре і великого розуму не потребує. Проте яким би важким не було життя, створене людині людиною, є ще й навколишня краса, подарована нам Богом. Чомусь з роками втрачаємо здатність бачити красу й соромимося радіти сонечку, світанкові, росі на квітах... Може, тому, що поряд хтось вже каже: то діагноз! Що ж, в калюжі бруд побачить всякий, а от спостерегти в ній зорі - дано не кожному. Не сумнівайтесь і не шукайте в моїх словах підтексту: ми були щасливі, бо були тоді молодими. І йдеться не про політику чи добробут. А якщо і є в голосі ностальгія, то, повірте, не за радянщиною, а за тими світлими молодими роками, коли ще живі були наші батьки і коли ми були молодими.
21 Березня 2019, 22:48
Чого ж Ви так виправдовуєтесь, що ностальгуєте не за радянськими часами? Вас ніхто прямо в цьому і не звинувачував. І підтекстів ніхто не шукав - Ви самі той підтекст і побачили. А з психології відомо, що той, хто виправдовується, таки в чомусь відчуває свою вину...
22 Березня 2019, 21:22
Як би Ви не намагалися виправдовуватися, писавши про світанки і сонечко, у вашому дописі прослідковується &quot;совок&quot;. Бо вжили Ви в тексті багато слів, некоректно перекладених з російської мови...
23 Березня 2019, 14:22
Я щиро Вам, НЕЗГОДНИЙ, співчуваю. Мабуть, життя не дуже-то до Вас прихильне, якщо довкола шукаєте винних, а свої безпідставні звинувачення намагаєтесь виправдовувати психологією. Хто вміє читати - той прочитає, хто захоче - той зрозуміє. А Вам, НЕЗГОДНИЙ, бажаю щастя-радості й душевної рівноваги без втручання психології.
23 Березня 2019, 15:23
Нема сумніву: ваш стиль уже впізнаваний, що підтверджується коментарями не тільки під цим матеріалом - спочатку критика, потім у саркастичному тоні подяка й співчуття опонентам. В одному Ви точно праві: хто вміє читати, той прочитає, співвіднісши манеру висловлюватися й загальну риторику викладу. Кажуть: кого не впіймали, той і не злодій. Але стиль - річ індивідуальна і дуже показова.
23 Березня 2019, 17:20
Пані Тетяно, співчувати, мабуть, треба вашим учням - Ви за стилем письма не змогли зрозуміти. що дописи робили різні люди.
08 Квітня 2019, 21:51
Ще було б цікаво прочитати про двоповерхові вагони (я сам їздив (Львів-Ковель)
09 Квітня 2019, 00:06
Напишіть Ви про ці двоповерхові вагони. А фото десь повинно бути, якщо у Вас його нема.
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром