Адамчуки: у громади прикордонного села відібрали землю

18 Вересня 2016, 12:00
Прикордонні Адамчуки 1412
Прикордонні Адамчуки

Землю, яку жителі села Адамчуки обробляли 15 років і садили городину, віддали в приватну власність іншим людям.

«Ці землі, які знаходяться майже біля самого кордону з Польщею, ми почали обробляти ще 15 років тому, - говорять люди. – Спочатку виділили по 30 сотих під особисте підсобне господарство із земель запасу тим, у кого не було паїв. Декому виділяли землі як працівникам соціальної сфери. Писали ми заяви і на оренду на 5 років. Загалом в тих місцях ми обробляли 16 гектарів. Коли договори оренди закінчилися, ми ходили в сільську раду та питали в землевпорядника, що нам далі робити, аби узаконити земельні наділи. Нам казали почекати та переконували, що ніхто ту землю в нас не забере. Але днями ми на своїх городах побачили таблички з написами «Не розорювати. Приватна власність».

Загалом же в маленькому прикордонному селі без земельних ділянок залишилося до десятка сімей. Решта жителів також переживають, що в один прекрасний день і їхню землю комусь віддадуть.

Ситуацію, в яку потрапили мешканці Адамчуків, коментує Сергій Сидорук, перший заступник голови Шацької райдержадміністрації:

-Люди обробляли цю землю протягом багатьох років, брали її в оренду. Селяни вважають наділи своєю власністю, хоча фактичного не мають на них законного права. Ця земля за межами населеного пункту виявилася вільною, тому головне управління Держгеокадастру у Волинській області виділило її іншим особам, серед яких є і учасники АТО. На жаль, маємо по селах таку практику, коли люди користуються землею, але не поспішають оформляти правовстановлюючі документи. Я не готовий зараз сказати, чи в людей колись були якісь дозвільні документи на власність чи користування, це виясняємо, перевіряємо інформацію про надання землі в оренду Шацькою РДА, коли та мала такі повноваження. В будь-якому випадку, при зверненні людям в сільській раді мали б сказати чи проконсультувати, що далі робити, допомогти у вирішенні їхнього питання.

Що робити людям? Тепер, згідно із законодавством, людям важко буде відстояти своє право на землю, бо вони фактично в останній час використовували її самовільно, без правовстановлюючих документів, хоча, можливо, це й не їхня вина. Те, що люди зверталися з цією проблемою в сільську раду, а їм не допомогли – не знаю, чому так. В усякому разі сільський голова Василь Голядинець запевнив, що це питання буде вирішувати.

В районі дуже складна ситуація із землями за межами населених пунктів. Практика показала, що механізм виділення земельних ділянок за межами населених пунктів через Держгеокадастр виявився, м’яко кажучи, неефективним, та створює чимало проблем для місцевих жителів. Є інформація, що через місяць-півтора земля таки перейде в управління громад, це є в законопроекті. Але інше питання, чи буде ще чим управляти, і в якому стані органи місцевого самоврядування отримають ті території? Громадам доведеться планувати свій розвиток територій з урахуванням того, що лишилось, і зважати на приватні інтереси людей, які там отримали земельні ділянки. Але, на жаль, впливу на рішення Держгеокадастру нема ні в райдержадміністрації, ні в органів місцевого самоврядування. Наразі район позбувається найбільш цінних земель, які в подальшому міг використати для свого розвитку.

Василь Голядинець, голова Грабівської сільської ради:

-Цього тижня, аби вирішити ситуацію, була організована зустріч місцевих жителів та нових власників земельних ділянок. Довго обговорювали ситуацію, проте, зрештою, вдалося знайти рішення, яке задовольнило усі сторони. Люди отримають землі сільськогосподарського призначення, а нові власники, серед яких є два учасники АТО з нашого району, також не будуть обділені.   

Хоч компроміс між жителями села Адамчуки і новими власниками земельних ділянок був знайдений, проте люди все ж бояться, чи не залишаться знову обдуреними, і чи виконають усі сторони свої обіцянки?  

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024