Пробачити ближнім і відмовитися від зла: що потрібно знати про Великий піст

11 Березня 2019, 11:40
2233 Джерело: фото ілюстративне

З 11 березня починається Великий піст 2019 року. В першу чергу, в ці дні слід пробачити всім ближнім їх провину і відмовитися від зла.

Про це розповів предстоятель Православної церкви України, Митрополит Київський і Всієї України Епіфаній на Божественній літургії, яка проходила в Свято-Михайлівському соборі Києва у неділю, 10 березня, – інформує Оbozrevatel.

«Із завтрашнього дня ми починаємо подвиг Великого посту, подвиг покаяння, молитви та відродження. З чого почати пост і як зробити цю справу корисним для порятунку? Церква в євангельському читанні дає нам вказівки. Треба пробачити ближнім всі образи і просити у них вибачення за наші гріхи перед ними. Це перша і необхідна умова нашого примирення з Богом», — пояснив Епіфаній.

Він також наголосив на важливості правильного дотримання посту, яке полягає в боротьбі з пристрастями. Адже ніякої користі в утриманні від тілесної їжі не буде, якщо людина не дотримується правильного поводження з їжею духовною.

«Бог не є Богом безладу, а є Богом миру. Святий апостол Павло вчить нас і з цього приводу сказав: «Пильнуйте про мир зо всіма, і про святість без якої ніколи і ніхто не побачить Господа». Якщо ми хочемо жити з Богом в Його Царстві, то повинні знати, що царство Небесне — це царство миру, любові, милосердя, смирення, лагідності і довготерпіння», — заявив митрополит.

Великий піст 2019: що можна їсти

Для того щоб ви душею і тілом змогли відчути радість і святість від прийому їжі, ваша їжа повинна бути різноманітною, але простою. В піст не можна зловживати прянощами, сіллю, цукром і смаженої їжею. 

Овочі та фрукти: варені, тушковані, запечені – повинні стати основою вашого харчування. Нехай на вашому столі будуть морква, картопля, буряк, квашена капуста і огірки. Не забувайте про кукурудзу, горошок, яблука, гранат, банани і цитрусові. Чим різноманітніше – тим краще.

Каші: каші повинні стати ще однією важливою складовою вашого раціону. Не забувайте, що готувати їх слід тільки на воді і доведеться обійтися без додавання масла.

Замість м'яса, молока і яєць: якщо ви включите в свій раціон рослинний білок – то ваш організм ані трохи не постраждає від відсутності м'яса. Рослинний білок міститься в баклажанах, арахісі, сочевиці, сої та всіх рослинах сімейства бобових.

Великий піст: заборонені продукти

Протягом всього посту слід відмовитися від таких продуктів:
- м'ясо та м'ясопродукти;
- риба і рибні продукти (крім нестрогих днів);
- яйця;
- молоко і молочні продукти;
- солодощі;
- випічка;
- фаст-фуд;
- алкоголь.

Що не можна робити у Великий піст

Не їжею єдиною. Піст – це час духовного очищення. Тому під час посту необхідно дотримуватися і певної поведінки: не можна вживати алкогольні напої, максимально обмежте розважальні заходи, а також світські виходи в світ, у Великий піст не можна вінчатися, на час посту рекомендується подружня стриманість, постарайтеся за цей час уникати дратівливості, образ, злості і засудження.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024