28 лютого в Шацьку: роковина загибелі героя Сергія Мокренка

28 Лютого 2019, 09:35
3733

Цитата дня: «Війна в однаковій мірі обкладає даниною чоловіків і жінок, але з одних стягає кров, з інших – сльози». В. Теккерей 

Цей день в історії: 

Два роки тому на Світлодарській дузі загинув Сергій Мокренко з Шацька, позивний Крук. Активний учасник Революції гідності. Під час протистоянь у Києві зазнав контузії — поруч вибухнув ящик із світлошумовими гранатами. Від початку бойових дій на Сході України 2014 року воював у складі Добровольчого українського корпусу, дістав множинні осколкові поранення обличчя та шиї у боях під Іловайськом. Загинув близько 10:00 28 лютого 2017 року під час масованого мінометного обстрілу на передовій позиції на «Світлодарській дузі», поблизу смт Луганське.

Світла пам'ять Герою!

1825 - Укладена конвенція про розмежування володінь Росії й Англії в Північній Америці.

1921 - У Кронштадті почалось збройне повстання гарнізону воєнних моряків, які вимагали ліквідації більшовицької диктатури, відновлення основних демократичних свобод і виступили під гаслами «Ради без комуністів», «Влада радам, а не комуністам». В березні повстання було жорстоко придушене військами Червоної армії.

1940 - радянський льотчик-випробувач Володимир Федоров здійснив перший у світі політ на ракетопланері з рідинно-реактивним двигуном.

1971 - У Ліхтенштейні підтверджено законодавчу заборону жінкам брати участь у голосуванні на виборах.

1984 - Майкл Джексон виграв майже всі нагороди «Греммі» - вісім, чим установив своєрідний досі неперевершений рекорд.

1986 - У центрі Стокгольма двома пострілами вбито прем'єр-міністра Швеції Улофа Пальме, авторитетного в усьому світі політичного діяча. Убивця не знайдений й досі.

2000 - Ірак та Сирія поновили дипломатичні стосунки, перервані у 1980 році, коли Сирія прийняла бік Ірану у ірано-іракській війні. 

Народились:

1942 - Браєн Джонс (Леві Хопкін-Джонс), англійський рок-співак, учасник гурту «The Rolling Stones».

1979 - Андрій Несмачний, український футболіст, гравець клубу «Динамо» (Київ).

Іменини: Арсеній, Єфросинія, Онисим

Про це Район.Шацьк писав рік тому:

В Шацькій школі-гімназії вшанували пам'ять загиблого Сергія Мокренка

В НВК «ЗОШ І-ІІІ ст.- гімназія смт Шацьк», де навчався Сергій, вшанували пам'ять героя низкою заходів. Зранку відбулася загальношкільна лінійка, на якій були присутні Адам Дударчук, голова районної організації ветеранів, та отець Роман Скірак, настоятель парафії святого Архістратига Михаїла УПЦ КП смт Шацьк.

Погода

Починаючи з самого ранку й до пізнього вечора, небо у Шацьку буде вкрите хмарами. Без опадів. Температура +4 +10.

Народний прогноз погоди

Цього дня вшановується пам’ять апостола Онисима. Якщо швидко танув сніг, то сінокіс обіцяв бути хорошим. У давнину говорили, що 28 лютого зима з весною починають боротьбу: “Кому йти вперед, а кому назад повертатися”. Ще говорили: “Як у лютому гукнеш, так восени і відгукнеться”. За погодою цього дня могли передвіщати погоду наступної осені.

 

 

 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром