Пожежники закликають не палити вогню біля торфів

07 Вересня 2016, 15:00
1978

Не допустити розповсюдження пожеж на торфовищах - одне з головних завдань органів влади, місцевого самоврядування, Державної служби з надзвичайних ситуацій та населення Шацького району.

Станом на 30 серпня вже здійснюється ліквідація пожежі торфу на площі понад 1,5 га на землях Шацької селищної ради поблизу селі Хомичі, яка виникла внаслідок необережного поводження з вогнем невстановленої особи.

Про це інформує Шацький РС УДСНС України у Волинській області.

Найчастіше причиною виникнення пожеж торф’яних покладів є людська необережність та злочинне недбальство. А успіх боротьби з такого роду загораннями залежить в першу чергу від їх своєчасного виявлення і швидкого прийняття заходів з оперативної ліквідації. Торф’яні пожежі часто охоплюють великі площі і важко піддаються гасінню. Вони створюють небезпеку провалу в прогорілий грунт людей і техніки.

Торф повільно прогорає на всю глибину, яка може досягати 6-8 і більше метрів. Вигорілі місця небезпечні проваленням машин або людей. Навіть після ліквідації пожежі тривалий час після вигоряння зберігається висока температура. Задушливий смог - на 90 відсотків результат горіння торфовищ. До складу смогу входить чадний газ, дрібні зважені частинки, бензол та інші продукти горіння, що можуть призвести до погіршення здоров’я громадян.

Громадяни навіть не замислюються над тим, що гасіння такого роду пожеж потребує залучення великих людських та матеріальних ресурсів. 

Шацький РС УДСНС просить громадян району не залишатись осторонь проблем, які можуть виникнути внаслідок спалювання сухої рослинності. У разі виявлення громадян, які здійснюють спалювання посуші, особливо на торфовищах, негайно повідомляти органам влади, Шацькому ВП ГУНП та РС УДСНС.

Спалювання рослинних залишків суворо заборонено в Україні статтею 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а коли це призводить до великих матеріальних втрат, торф’яних пожеж, існує і кримінальна відповідальність.

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром