Екологію Шацьких озер покращить європроект з каналізування, або що обговорили на стартовій конференції з поляками

21 Лютого 2019, 11:00
4238

Протягом двох років у Шацькому районі триватиме реалізація унікального для Волині європроекту з каналізування трьох населених пунктів навколо озера Світязь. За 24 місяці (восени 2020 року) найбільша курортна зона краю отримає нову каналізаційно-очисну систему, а отже – і новий поштовх до розвитку своїх територій.

Аби більш докладно обговорити те, що буде реалізовуватися у наступні два роки – партнери проекту зібралися на стартову кон­фе­ренцію з питань впровадження інфраструктурного проекту «Пок­ращення еколо­гічної ситуації у Шацькому НПП шляхом каналізу­вання населених пунктів навколо озера Світязь» за фінансової підтримки Євро­пейського Союзу в рамках транскордонного спів­ро­бітництва «По­ль­ща-Білорусь-Україна 2014-2020».

1

Участь у заході, який відбувся в конференц-залі маєтку Nester-House, що в селі Світязь,  взяли пред­ставники Волинської ОДА, Шацької РДА на чолі з голо­вою Василем Голядинцем, голова Шацької районної ради Сергій Кар­пук, а також партнери Шацького району по Європроекту на чолі зі старостою Влодавського повіту Анджеєм Романчуком, вій­том гміни Влодава Даріушем Семенюком (Польща), представники виконавця робіт – ПП «Екотехсервіс» та ТОВ «Вельт-Капітал».

1

Привітав учасників конференції Василь Голядинець, подяку­вавши польським партнерам за підтримку й участь у проекті, та висловив сподівання, що з усіма завданнями, які заплановано реалізувати в рамках проекту, район успішно справиться.

1

«Адже це – наш імідж у Європі. Від того, наскільки успішно ми з цим впораємося, зале­жа­тиме ставлення наших партнерів та Європи до нас», – зазначив посадовець.

Про Шацький край як регіон інвестиційних можливостей розповів гостям Василь Голядинець. Керівник району відзначив, що вра­ховуючи специфіку краю, туристично-рекреаційна сфера по­винна стати основою та поштовхом для його розвитку та різних сфер його економіки, сільського господарства, інфраструктури. За останні роки до Шацьких озер зростає інтерес серед іноземців та все більше набуває популярності серед внутрішнього туриста. Хоча серед слаб­ких сторін краю – низький рівень інфраструктури та незначна попу­ляризація району серед туристів. Оскільки завдяки природним ре­сурсам район має потужний потенціал розвитку туристичної сфери, то завдання влади – сприяти, в першу чергу, відновленню турис­тичної та дорожньої інфраструктури, будівництву каналізації на території району, впровадженню системи збору та утилізації відходів, будівництву та ремонту основних автошляхів, готелів, баз, санаторіїв із високоякісними умовами проживання.

Про те, як вплине каналізування на екологічний стан унікального в Європі комплексу Шацьких озер, розповіла директорка ШНПП Марія Христецька.

1

«З кожним роком кількість відпочивальників на Шацьких озерах збільшується, що негативно впливає на екологію краю та озер зокрема. Створення каналізаційної мережі в населених пунктах допоможе покращити якість питної води, створить належні санітарні умови навколо рекреаційних зон, особливо у приватному секторі, дасть поштовх цивілізованому розвитку туристичної галузі району, зокрема, готельного бізнесу. Каналізування сприятиме покращенню екологічної ситуації та збереженню цінних природних комплексів. Шацький район має усі шанси стати курортом загальнодержавного значення, але зробити це без повноцінної каналізаційної мережі буде важко», – упевнена керівниця природоохоронної структури.

Більш докладно про сучасний стан каналізаційних мереж у ра­йоні та про те, які саме заходи заплановано реалізувати в рамках діючого Європроекту, розповів Віктор Плейтух, перший заступник голови Шацької РДА, координатор проекту.

1

Ті каналізаційні споруди, які є сьогодні в районі (відносно нові в урочищі Гряда та частково – в Шацьку, старі – в селі Гаївка та урочищі Гушово) не вирішують еко­логічних проблем регіону. Наразі, за словами посадовця, треба особливу увагу приділяти підключенню до розбудованих кана­лізаційних мереж нових споживачів у селищі. Стосовно територій, запроектованих під каналізування, то прокладати каналізаційні мережі будуть навколо озер Світязь та Пісочне, тобто територій, най­більш забудованих та загосподарьованих (село Світязь) або ж тих, де вимальовуються непогані перспективи в розвитку (в Ша­цьку – урочище Дуга, в селі Пульмо – новий квартал).

1

«Вперше Шацька РДА виступила головним бенефіціаром проекту, а нашими партнерами – гміна Влодава. Каналізування – дуже дороговартісний проект, загальний бюджет якого становить 6,45 мільйона євро, з яких грант Євросоюзу для України – 5,8 мільйона євро, внесок української сторони – 25 млн. грн.). Завдяки спільним зусиллям ми тільки зараз можемо говорити про те, аби наші території хоча б частково були забезпечені каналізуванням. Це і завдяки обласній державній адміністрації, яка активно сприяла на етапі відбору великого інфраструктурного проекту, і Міністерству екології, яке на запит Шацької РДА виділило 25 млн. грн.», – відзначив координатор проекту.

Загалом же планується прокласти 75 кілометрів самоплинних труб, 50 км – напірних, в рамках трьох інфраструктурних проектів (Ша­­цьк, Світязь, Пульмо), збудувати 21 каналізаційно-насосну станцію та три очисних споруди. Так, на будівництво першого інф­ра­структурного компоненту мережі КНС та трубопроводів у Шаць­ку, селах Гаївка та Мельники піде трохи більше 3 мільйонів євро, на будівництво каналізаційної мережі та системи очистки стічних вод у селі Світязь – 2 мільйони євро, аналогічних мереж у селі Пу­льмо – майже 1 мільйон євро. Також заплановано придбання спецавтомобіля для ремонту каналізаційної мережі з ремонтним об­ладнанням вартістю майже 44 тисячі євро.

1

Особливостями функціонування очисних споруд та каналі­зування гміни Влодава поділився на конференції президент закладу комунального у Влодаві Маріуш Ковалевський. За його словами, на території гміни діє п’ять очисних споруд, які обслуго­вуються різ­ними фірмами. Каналізаційні стоки переробляються за допо­могою сучасних біотехнологій із застосуванням бактерій, які є без­печними для екології.

1

Про особливості проектних рішень в проектах будівництва об’єк­тів великого інфраструктурного проекту розповів інженер-технолог ПП «Екотехсервіс» Віктор Луцик. Він відзначив, що основ­ною проблемою при проектуванні є високий рівень ґрунтових вод та рівнинний ландшафт. Очисні споруди, зважаючи на сезонне на­вантаження, будуватимуть із можливостями переключення на два режими: повної (влітку) та малої (осінньо-зимовий період) по­тужності із технологією триступеневого біологічного очищення та знезараженням хлоридом натрію каналізаційних стоків, що доз­во­лить зменшити вміст біогенних елементів.

1

Про організацію будівництва об’єктів в рамках проекту розпо­віли заступник генерального директора ТОВ «Вельт-Капітал» (під­рядника) Богдан Москаль та керівник проекту Олександр Долгов. Дуже швидкими темпами за декілька місяців вдалося освоїти май­же всі кошти, виділені Міністерством екології (25 млн. грн.). Підряд­ники обіцяють, що в цьому році до початку відпочинкового сезону прок­ладуть максимум каналізаційних труб. Восени ж будуть зосе­ред­жувати роботи на будівництві напірної та самоплинної каналі­зації, віддалених від курортних зон. Загалом на будівництві каналі­зації буде задіяно дев’ять бригад (по три на кожен населений пункт). Усіх працівників хочуть набрати з числа місцевих людей (а це – майже 100 чоловік), аби й податки залишалися у районі.

1

Тішаться успіхами шацького проекту й поляки. Так, війт гміни Влодава Даріуш Семенюк задоволений проектом та тим, що сума в 6 мільйонів євро – це є великий плюс для краю, де розвивається туризм та існує прекрасна природа, дасть можливість зберегти його екологію. Він також висловив надію, що уже на підсумковій конференції шачани з гордістю будуть звітувати про успішну реалізацію проекту.

Після офіційної конференції учасники заходу оглянули об’єкти будівництва каналізації в селі Світязь, а також нову набережну з ре­конструкцією дороги та пляжу.

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

Віта ШЕПЕЛЯ

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром