Африканська чума свиней: керівництво району попередили про небезпеку

03 Вересня 2016, 21:40
1244

Через загрозу епідемії африканської чуми свиней у Любешівському та Ратнівському районах планують заборонити продаж свинини та забій тварин.

Про це йшлося під час екстренної наради за участю голови Волинської ОДА та керівників профільних структур – членів державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при облдержадміністрації, - інформують Волинські новини.

Нагадаємо, що впродовж кількох минулих днів у окремих власників домашніх господарств із селища міського типу Любешів, села Воля Любешівська та хутора Дякова Залізницької сільської ради Любешівського району, а також села Кортеліси Ратнівського району виявили свиней, що мали захворювання, симптоми якого властиві африканській чумі.  Після загибелі тварин працівники ветеринарної медицини відібрали патологічний матеріал та направили його до “Випробувального центру державного науково–дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно–санітарної експертизи”, що в місті Києві. Учора ж по обіді стали відомі результати досліджень – свині були уражені цією невиліковною недугою.

Відтак, під час наради йшлося про те, щоб не лише обмежити, а загалом заборонити продаж м’ясних продуктів на ринках, торгових площах та в супермаркетах зазначених вище районів. А також - про недопущення вивозу потенційно ураженого м’яса в сусідні райони, області та навіть країни, як от Білорусь.

Голова Любешівської райдержадміністрації, котрий був присутній на нараді у режимі відеозв’язку, повідомив, що Комунальне підприємство “Ринок” від суботи 27 липня цього року заборонить продаж м’ясної продукції у Любешові, а відтак не буде видавати відповідних дозволів. Що стосується села Кортеліси, то згідно з інструкцією щодо профілактики та боротьби з африканською чумою свиней у двадцятикілометровій зоні захисту, або ж території, що безпосередньо межує з епізоотичним вогнищем, а також території, що оточує межі першої зони, радіусом до 150 кілометрів, заборонять продаж, переміщення, вільне утримання та безконтрольний забій свиней. 

Разом із тим, учасники наради говорили про необхідність попередження керівництва Маневицького, Камінь-Каширського, Старовижівського та Шацького районів щодо оголошення карантину на Любешівщині та Ратнівщині, небезпеки поширення африканської чуми на територію навколишніх районів, а відтак – узгодження з ними спільних дій.

Крім цього, начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарії головного управління Держпродспоживслужби в області Богдан Лозинський розповів про заходи, що вже були вжиті.

Відтак, додатково у неблагополучних районах облаштують ветеринарно-поліцейські пости: 8 на Любешівщині та 1 – на Ратнівщині. А позаяк через Любешів проходить траса міжнародного значення Луцьк-Дольськ, або ж Р-14, то пости на трасі мають бути облаштовані відповідними попереджувальним знаками.

Окрім того, Богдан Лозинський повідомив, що основним джерелом збудника африканської чуми свиней є дикий кабан. Тому одне з найбільш болючих питань – його депопуляція. В Білорусії намагались знищити потенційно уражених тварин, але їм не вдалося цього зробити. Тож, зі слів начальника управління безпечності харчових продуктів та ветеринарії головного управління Держпродспоживслужби в області, слід забезпечити депопуляцію дикого кабана хоча б у 30-кілометровій прикордонній смузі.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024