Особливості озера Світязь

02 Вересня 2016, 09:44
15996

Не кожна країна може пишатися своїми природними багатствами. Україні від природи дісталося така велика кількість красивих місць, що все відвідати не вистачить, напевно, цілого життя. Однак є такі куточки в нашій країні, де повинен побувати кожен. До таких належить озеро Світязь на Волині.

У цих краях існує навіть легенда про його походження. Відповідно до неї, колись діти в цьому районі випасали худобу. Біля них проходив старий, на якого почав гавкати собака. Це дуже розсмішило дітвору, але розлютило старого, який виявився чаклуном. Він покликав молодших дітей до великого каменя, підняв його, звідки потекла джерельна вода. Саме вона і створила озеро Світязь, - пише сайт ТСН.
При цьому старшим дітям він наказав не озиратися, але ті не послухали його. Таким чином, на цьому місці утворився острів, а діти стали липою і кленом.

Вода у Світязі, яке є частиною Шацьких озер і вважається найбільшим озером України, до сих пір криштально чиста і дуже м'яка на смак. У сонячну погоду дно видно навіть на метрових глибинах.

У свою чергу, у вчених немає єдиної думки щодо походження Світязя. Деякі дослідники вважають, що озеро утворилося після відступу дніпровського льодовика на Поліссі. Слід зазначити, що загальна площа становить 27,5 км ². Верхні шари води влітку прогріваються до 20°C і більше, на глибині 15-17 метрів температура становить 9°C. А взимку озеро взагалі замерзає.

У водоймі є великі глибини, які утворилися після тектонічних зрушень. Подекуди глибина досягає цілих 58 метрів. Береги Світязя ніби спеціально створені для купання. Особливу красу Світязю надає ліс, який оточує озеро. У деяких місцях дерева омиваються водою. А там, де є ліс, як відомо, завжди в сезон можна збирати ягоди та гриби. Тому на Світязі не тільки купаються, а й вдихають на повні груди аромати лісу. Озеро багате і рибою. Тут ловлять і ляща, і окуня, і навіть сомів. Але особлива гордість Світязя – вугор. Цей річковий мешканець вважається місцевої гордістю, тому він на вагу золота.
Вугрів на Волині люблять. Їх коптять, смажать. Місцеві кажуть, якщо ви не з'їли вугра на Світязі, то на Шацьких озерах НЕ відпочили. Вугра можна придбати на місцевому ринку або спробувати в затишних кафе або садибах.

Чиста вода, ліс, риболовля, пляжі приваблюють щорічно в ці місця тисячі туристів. Відпочивальникам пропонують різні варіанти проживання. Тут можна знайти і дешеві номери, які не відрізняються комфортом, і сучасні особняки.

Приїжджайте на Світязь – і насолодитеся чистотою води і комфортним відпочинком.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром