Юні краєзнавці Світязької школи представили свої дослідження у Малій академії наук

17 Лютого 2019, 15:00
Світлана Цвид і Аліна Штемпель 2968
Світлана Цвид і Аліна Штемпель

Шкільне краєзнавство разом із розвитком туризму у Світязькій школі, починаючи із 50-х років ХХ століття, завжди було важливою складовою всієї навчально-виховної роботи з її учнями. І саме здобутки наполегливої туристсько-краєзнавчої роботи наших учнів під керівництвом зацікавлених у ній вчителів дали можливість у 1985 році відкрити шкільний музей, який із 2004 року має статус краєзнавчого.

Сьогодні в школі навчаються вже онуки і навіть правнуки тих перших наших краєзнавців, які під керівництвом вчителя географії Ніни Василівни Суховій, вчителя російської мови та літератури Тетяни Павлівни Хахуди, інших вчителів, класних керівників та піонервожатих, пройшли стежками перших туристських походів та зробили перші цікаві краєзнавчі відкриття. Всі цінні надбання краєзнавства і туристської роботи не лише зберігаються в музеї, але й дають поштовх до їх продовження та ведення наукової учнівської діяльності сучасними школярами, зокрема, в рамках роботи Волинської обласної Малої академії наук.

У 2016 році випускниця школи Анастасія Пилиповець успішно завершила і захистила в МАН роботу на тему «Історія хуторів села Світязь», яка не тільки зберігається в музеї, а й стала основою для відкриття в ньому нової тематичної експозиції «Світязькі хутори».

3 лютого 2019 року також в секції «Історичне краєзнавство» (відділення «Історія») захистила свою наукову роботу «Розвиток освіти та становлення школи в селі Світязь» учениця 11 класу Світлана Цвид. І не біда, що робота не зайняла призового місця, хоч і набрала високих 70 балів, зате вона стала серйозною спробою учениці в наукових дослідженнях, особливо була відзначена в цьому плані членами журі та зайняла достойне місце серед інших краєзнавчих досліджень в музеї школи. Світлана присвятила свою роботу рідній школі, яка, починаючи з 1891-го року, пройшла багато важливих етапів свого становлення та протягом останніх років відзначила декілька визначних ювілейних дат у своєму житті.

Світлана Цвид 7 грудня 2018 року була також учасницею обласної науково-практичної учнівської конференції «Волинь і волиняни в історії та культурі України», яка проводилась в рамках роботи Волинської МАН до 100-річчя з часу заснування Національної академії наук України. Вона взяла участь в роботі за напрямом «Доля моєї родини в історії України», де представила цікаву доповідь і презентацію на тему «Доля моєї родини в історії гідрометслужби України», що стали результатом досліджень спільного майже 135-річного трудового стажу її родини в системі гідрометслужби України, який був започаткований у 1946 році прадідусем Світлани Цюп'ящуком Іваном Трохимовичем. У 2010-му році трудова династія Цюп'ящуків була занесена до Почесної Книги «Історія гідрометслужби України».

Робота конференції була цікавою найперше тим, що через результати теоретичних та практичних напрацювань наукових досліджень всі її учасники змогли познайомитись із різними підходами юних науковців до розкриття історико-краєзнавчих та культурних проблем рідного Волинського краю. Тези проведених наукових досліджень ввійшли до збірки «Волинь і волиняни в історії та культурі України», яка дісталась кожному учаснику конференції. Крім того, всі вони отримали сертифікат учасника конференції.

В цьому навчальному році в МАН (секція «Історичне краєзнавство») розпочала свою роботу учениця 9-А класу Аліна Штемпель, обравши для наукових досліджень також цікаву тему краєзнавчого характеру. А ще Аліна 31 січня брала участь в І етапі Всеукраїнського конкурсу екскурсоводів музеїв навчальних закладів «Край, в якому я живу», що проводився в обласному Центрі туризму, спорту та екскурсій. Вона працювала в секції «Краєзнавчі музеї» і провела для присутніх на конкурсі заочну оглядову екскурсію по нашому шкільному музею на тему «У шкільному музеї історія села Світязь оживає», вміло при цьому використовуючи відповідно підготовлену презентацією. У конкурсі Аліна зайняла друге місце, за що дівчину нагородили грамотою Управління освіти, науки та молоді Волинської обласної державної адміністрації і дипломом Центру туризму, спорту та екскурсій. Крім того, у музей вона привезла цікаву колекцію матеріалів з історії України, які були подаровані всім учасникам конкурсу.

Історія рідного краю пишеться його людьми з давніх-давен щороку, щоднини і щогодини, а тому завжди залишатиметься невичерпним джерелом для краєзнавчих досліджень. То ж хочеться побажати і в подальшому успіхів нашим юним науковцям і краєзнавцям на шляху цих досліджень.

Олена КОРУСЬ, педагог-керівник краєзнавчого музею при ЗОШ І-ІІІ ст. с. Світязь.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39