Чи виживе школа без батьківських коштів: опитування жителів району

16 Лютого 2019, 22:00
1922 Джерело: фото ілюстративне

Беззаперечним є той факт, що батьківські комітети у школі потрібні, якщо вони є помічниками у навчально-виховному процесі: допоможуть відремонтувати клас, організують екскурсійну поїздку, спільно із дітьми проведуть день іменинника, свято Букварика, підуть у похід. Ці функції дійсно приємні та стимулюють учнів до діяльності. Про це й говориться у Законі України «Про освіту», затвердженому 5 вересня 2017 року.

Щодо батьківського фонду, то думки розділилися. Більшість, відповідаючи на питання «Чи «виживе» школа без батьківського фонду», сходиться на думці, що так, але багато санітарних вимог не буде дотримано, – пише газета «Новий погляд +»

Тому відповіді директорів і голів батьківського комітету були такі:

Олена ГЕРАСИМУК, Підманівська ЗОШ І-ІІ ст.:

«Наша школа вже два роки успішно функціонує без батьківських коштів. Ми беремо активну участь в освітніх проектах і реалізовуємо їх, залучаючи до співфінансування органи місцевого самоврядування. Навчальний заклад може похвалитися пристойною матеріально-технічною базою. Останній здобуток –три сучасні телевізори для початкових класів. Відчутно збільшилося і державне фінансування школи. Завдяки відділу освіти, молоді та спорту Шацької РДА ми підготували заклад до нового навчального року, пофарбували та оновили, не залучаючи до цього процесу батьків».

Катерина МІСЮК, ОЗ НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. – гімназія» смт Шацьк, голова батьківського комітету:

«У питанні фінансування школи за рахунок батьків сталися відчутні зміни. Ми вже не збираємо щомісяця коштів у фонд, як це було раніше. Єдине, що залишилося, – добровільні внески батьків на потреби класу. Також, дбаючи про гарні умови навчання наших дітей, фінансуємо ремонт класної кімнати».

Олена ТИШИК, Любомльська гімназія:  

«Якщо держава фінансуватиме, то, звичайно, фонди тоді не потрібні, а в протилежному випадку, звідки чекати коштів. Останні роки трохи заробляємо».

Марія МЕЛЬНИЧЕНКО, Любомльський ЗЗСО №2: 

«У нас батьківського фонду немає. Але виживати важко. Хочемо сподіватися, що новий Закон «Про освіту» буде виконуватися».

Василь ЛУК’ЯНЧУК, Олеська ЗОШ І-ІІІ ст.:

«Ми вже другий рік працюємо без фонду. Виживаємо».

Валентина СИРОТЮК, Гупалівська ЗЗОШ І-ІІ ст.:

«Сьомий рік заробляємо гроші самі. Спочатку здавали макулатуру, скло. А останніх п’ять років домовляємося з лісівниками, садимо десять гектарів лісу – і маємо грошей на рік. Задоволені і діти, і дорослі».

Світлана БУЛАВЧУК, Штунська ЗОШ І-ІІІ ст.:

«Нам виділяють кошти у Вишнівській ОТГ уже другий рік поспіль. Цьогоріч, щоб дообладнати перший клас, реалізували десять тисяч гривень. Оплата відряджень, фарба на ремонт у класах, кабінетах, спортивного залу – на все виділяються гроші. Дав би Бог не гірше. Якщо якийсь клас хоче оновити шпалери чи тюлі, то це вже справ батьків».

                                                                                                                                                                                                        Галина ВАЩУК, Мирослава ЦЮП’ЯХ

Коментарі
17 Лютого 2019, 09:59
Буде як "за Польщі " - є в батьків гроші _дитина вчиться, немає _гуси пасе.
17 Лютого 2019, 20:23
держава виділить кошти туди,де можна вкрасти.Школа-не варіант
18 Лютого 2019, 14:13
"Добровільні" внески в шацькій школі.
18 Лютого 2019, 16:41
Змінити щось дуже тяжко, як не крути школа без батьків і допомоги-не школа. Держава ще не може на 100% забезпечити все що потрібно для школи. Можливо колись так і буде, але...
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024