Повідомили, де шачани реєструватимуть народження, шлюб і смерть після реорганізації відділу ДРАЦС

16 Лютого 2019, 14:00
3631

Почалася процедура реорганізації Шацького районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану. Жителі району занепокоєні таким нововведенням і не розуміють, де після завершення процедури відбуватиметься реєстрація народження, шлюбу, смерті, видача повторних свідоцтв.

За роз’ясненням журналіст Район.Шацьк звернувся до начальника Шацького районного відділу ДРАЦС ГТУЮ у Волинській області Орислави Дужої.

Читайте також: Ліквідовують Шацький районний відділ ДРАЦС

Згідно з наказом Міністерства юстиції України «Про реорганізацію деяких відділів державної реєстрації актів цивільного стану» з метою оптимізації структури і підвищення ефективності діяльності органів державної реєстрації актів цивільного стану Волинської області шляхом злиття Любомльського та Шацького районних відділів державної реєстрації актів цивільного стану утворюється відділ державної реєстрації актів цивільного стану по Любомльському та Шацькому районах Головного територіального управління юстиції у Волинській області. Враховуючи місце розташування, кількість населення тощо, очевидно, що новостворений відділ буде знаходитися у місті Любомль.

Рішення про реорганізацію прийняте на підставі детального аналізу кількості вчинених реєстраційних дій, видачі свідоцтв та інших факторів.

Проте, громадянам не слід хвилюватися, оскільки згідно зі ст. 4 закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» до системи органів державної реєстрації актів цивільного стану відносяться і виконавчі органи сільських, селищних і міських (крім міст обласного значення) рад. І безпосередньо виконавчим органам сільських, селищних, міських (крім міст обласного значення) рад делеговано повноваження щодо  державної реєстрації народження фізичної особи та її походження, шлюбу, смерті.

А тому після завершення процедури реорганізації Шацького районного відділу ДРАЦС, державну реєстрацію народження, шлюбу, смерті у Шацькій об’єднаній територіальній громаді буде проводити виконавчий комітет Шацької селищної ради. У всіх інших сільських радах району, як і раніше — виконавчі комітети сільських рад.

Лише з питань повторної видачі документів у разі їх втрати, внесення змін у актові записи цивільного стану, зміни імені, які відносяться до компетенції органів державної реєстрації актів цивільного стану, громадянам потрібно буде звертатися до новоствореного відділу.

Однак, Міністерством юстиції України створено ряд електронних сервісів, за допомогою яких можна записатися на прийом до відділу ДРАЦС (веб-портал «Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану», «Онлайн-будинок юстиції»), запущено пілотний проект щодо державної реєстрації народження безпосередньо у пологовому будинку (пологовий будинок найближче у м. Любомль), створено можливість подачі заяви онлайн за допомогою електронного сервісу.

Усі роз’яснення щодо користування вказаними сервісами розміщено на офіційному сайті Міністерства юстиції України https://minjust.gov.ua/news/info та на сайті Головного територіального управління юстиції у Волинській області  http://www.justvolyn.gov.ua.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024