Світязь: афганці зібралися на зустріч, яка гоїть рани і дає силу жити

15 Лютого 2019, 10:50
Воїни-афганці зібралися на традиційну зустріч 4925
Воїни-афганці зібралися на традиційну зустріч

Воїнів-афганців Шацького і Любомльського районів покликали на традиційну зустріч «Від усієї душі», яка відбулася 13 лютого, напередодні Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав і 30-ї річниці виведення радянських військ з Афганістану.

Про це пише газета «Новий погляд+».

Ця зустріч – не формальна урочистість з банальними фразами. Це день сильних емоцій, коли в очах воїнів бринить сльоза, коли клубок у горлі, несамовито б’ється серце і до хрускоту стискається кулак…

В цю мить вони згадують про жорстоку війну, яка забрала життя тисяч співвітчизників. Їм боляче, але поруч – вірні дружини, а також людина, яка вже понад два десятки років несе багаж солдатських переживань, спогадів і лікує їхні рани любов’ю свого великого серця, – організаторка зустрічі Галина Валентинівна Цвид.

Захід розпочався з молитви в Світязькому Петро-Павлівському монастирі. Службу в храмі ікони Божої Матері «Спорителька хлібів» очолив  намісник обителі архімандрит Арсеній. Разом з ветеранами молилися їхні рідні і представники влади. Палили свічки, промовляючи «Помилуй, Господи раба Твого…», поминали загиблих побратимів, омивали обличчя краплями свяченої води. Не забули афганці відвідати померлих воїнів-земляків на кладовищі в Світязі: Володимира Хомича, Степана Озимка та учасника АТО Сергія Грибука. Могили з добротними пам’ятниками… Дивилися ветерани на ці надгробні плити і згадували, як батьки Володі Хомича 30 років не ставили пам’ятник  синові, бо вважали його живим. Їм сказали: «Ждіть. Моліться і надійтеся. Може, він втратив пам’ять і взагалі не знає, хто він і звідки». І вони чекали. Зараз чекає одна мама, батько відійшов у вічність.

1

1

 

Урочиста частина заходу відбувалася в залі ресторану «ЛеМарк».  Своїх героїв Галина Цвид привітала короваєм на вишитому рушнику. Кожного назвала на ім’я, кожному подякувала, і всіх налаштувала на душевний діалог. 21 рік тому Галина Валентинівна об’єднала воїнів - інтернаціоналістів району в велику, дружну сім’ю. І з тих пір дарує незабутні зустрічі «Від усієї душі»  ветеранам Афгану зі Світязя, Шацька, Омеляного, Ростані, Мельників, Пульма, Плоского, Підманова і навіть з сусіднього Любомльського району. Сотні світлин на екрані, відеосюжети, пісні, поезія, скупі спогади, сльози і сміх – це ті моменти, заради яких афганці щороку приходять на зустрічі.

6

 

30-річчя виведення військ з Афганістану – поважна дата, тому голова Шацької РДА Василь Голядинець, голова Шацької районної ради Сергій Карпук і очільник районної організації Спілки ветеранів Афганістану Володимир Носуліч після привітань вручили всім присутнім воїнам пам’ятні медалі. Були й інші нагороди – Подяки від голови Волинської обласної ради Ігоря Палиці оголосили Володимиру Носулічу і Галині Цвид, також вручили їм наручні годинники.

Міцного здоров’я, миру кожній родині і Україні побажали усім, а також подякували організаторці за чудові щорічні зустрічі Микола Цвид, Світязький сільський голова, та Адам Дударчук, голова районної ради ветеранів.

Не могли на заході не згадати про війну з Росією, адже, зі слів Володимира Носуліча, більше 12 тисяч ветеранів Афгану воюють на сході України з агресором. Хвилиною мовчання вшанували пам'ять усіх загиблих, зокрема Сергія Мокренка з Шацька і Сергія Грибука з Омеляного. Для афганців та їхніх дружин співали Світлана Чернякова, Світлана Прокопчук, Ліна Панасюк, Світлана Приступа. Галина Валентинівна присвятила присутнім власний вірш про Афганістан.

Далі свято продовжилося в невимушеній атмосфері щирого спілкування. Галина Цвид дякує всім, хто долучився до організації заходу: представникам районної і сільської влади, директорці Шацького національного парку Марії Христецькій, в.о. Шацького селищного голови Людмилі Цевух, підприємцям Петрові Нестеруку, Миколі Марчуку, адміністрації і персоналу ресторану «ЛеМарк», аматорам сцени, а також Оксані Гаврось, Владиславу Ханзеруку та Андрію Мацюку.

2

10

5

2

3


1

2

6

1

2

4

3

2

3

3

3

4

3

5

1

2

4

2

2

2

2

2

6

3

5

4

3

5

5

2

5

3

4

5

5

6

4

                                                                                                                                                                                                                          Мирослава ЦЮПЯХ

 

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024