Шацькі свободівці - очевидці відкриття історичного комплексу в урочищі Вовчак

29 Серпня 2016, 15:00
2629

Свободівці Шацького району взяли участь у відкритті першої черги історичного комплексу «Вовчак. Волинська Січ» у Турійському районі.

Подія відбулася у неділю, 28 серпня, в урочищі Вовчак, що на Турійщині, -пише прес-служба Волинської обласної організації ВО «Свобода».

З ініціативи Волинської обласної організації ВО "Свобода" відбулося відкриття першої черги історичного комплексу "Вовчак. Волинська Січ". Волинська обласна організація ВО "Свобода" понад рік працювала над відновленням історичного комплексу на місці зародження УПА. Для цього було збудовано криївку, окопи, бліндажі, церкву та музей бойової слави. На відкриття першої черги історичного комплексу прибуло кілька тисяч українців з усіх куточків області та за її меж.

Заходи розпочалися з освячення храму "Усіх святих землі Української", яке здійснив митрополит Луцький і Волинський Михаїл за участю духовенства. Потому владика вручив грамоти за будівництво храму голові Турійської районної організації ВО "Свобода" Василю Мазурку та іншим свободівцям. Керівник луганської просвіти Євген Дзюба подарував храму унікальну ікону святого Миколая.

Голова Волинської "Свободи" Анатолій Вітів у своєму виступі відзначив, що відродження Вовчака співпало з 25-ою річницею Дня незалежності України:

-"Свобода" ще 12 років тому обіцяла відродити місце заснування УПА. І вона це зробила, попри те, що влада нам жодним чином не допомагала. Вірю, що Вовчак стане центром українського руху і одним з сакральних місць для українців на зразок Холодного Яру. Відроджуючи Вовчак, ми відроджуємо не лише наше героїчне минуле. Ми закладаємо фундамент переможного майбутнього.

Очільник Турійської районної "Свободи" Василь Мазурик, під чиїм безпосереднім керівництво здійснювалося будівництво, розповів про історію УПА в урочищі Вовчак, підвів підсумки зробленого і окреслив плани на майбутнє історичного комплексу. Потому відбулася панахида та віче пам'яті біля монумента воїнам УПА.

Перший заступник голови Волинської облради Олександр Пирожик у виступі під час віче наголосив, що неможливо збудувати сучасну і передову Україну без націоналістів і національно свідомої влади. На його думку, відродження Вовчака має глибокий символічний зміст та означає відновлення втраченого зв'язку між минулим та сучасним.

Також серед виступаючих були Юрій Чорнота, керівник Всеукраїнської громадської організації "Сокіл", учасник російсько-української війни, поранений під час бойових дій снайпером, і заступник керівника міської організації ВО "Свобода" з міста Червоноград Тарас Стародуб.

Юрій Чорнота висловив переконання, що Вовчак стане місцем підготовки майбутніх визволителів українських земель, окупованих нині Росією.

Присутні змогли насолодитися концертом за участю Юрія Поліщука та гурту "Чорні черешні" і Володимира Вермінського, а також послухати повстанських пісень хору "Посвіт" та пісенного колективу "Нескорені".Також під час урочистих заходів відбулася презентація книг волинських письменників Юрка Вовка "Доки смерть не розлучить нас" та Андрія Криштальського "Чорноморець, матінко" про події на Вовчаку та національно-визвольну боротьбу українців проти окупантів у середині ХХ століття.


 

 

 

 

 

 

Коментарі
29 Серпня 2016, 22:47
Що за бандеровці фашиські? ні одного мешканця Шацька я не побачив.. Бред якийсь пишуть!!
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024