Де в Шацьку вперше замайорів синьо-жовтий прапор?

28 Серпня 2016, 01:30
3860

Сьогодні для кожного свідомого громадянина України жовто-блакитне полотнище є символом нескореності духу, незалежності та свободи. Проте зовсім інше ставлення до прапора було 25 років тому. Зокрема, цікаву історію про те, де вперше на території району замайорів жовто-блакитний стяг, розповів місцевий житель Василь Редько.

Так, 25 років тому, наприкінці весни 1991 року, в Шацькому районі працювала будівельна бригада з міста Львів. На той час у місті Лева великих обертів набував національно-визвольний рух, тож львів’яни не упускали нагоди поагітувати за Україну і в Шацьку.

Будівельник Іван (на жаль, відоме лише його ім’я), що приїхав у складі бригади, скористався нагодою та повісив жовто-блакитний прапор на одній із будівель табору «Гарт» (колишній «Буревісник», що належав Луцькому педагогічному інституту).

На той час ректором інституту був Заброварний Іван Йосипович. Він же, коли приїхав на початку літа відвідати базу відпочинку і побачив прапора на самій верхівці споруди, занепокоївся та наказав сторожу Івану Плейтуху негайно зняти. Той же відповів: «Я його не чіпляв і знімати не буду».

А через місяць-другий в тодішньому СРСР сталися доленосні події, що остаточно розвалили «могучую і нєділімую страну» на суверенні держави. Тодішні керівники швидко, у рекордні темпи, перефарбувалися та змінили свої політичні погляди.

Ректор через декілька тижнів знову приїхав на Світязь. Глянув на вицвілий від сонця жовто-блакитний стяг і наказав негайно замінити його на новий та гарний. 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024