Як у Шацькому районі доглядають за пам'ятниками і братськими могилами

05 Лютого 2019, 13:20
Пам'ятник Невідомому солдату в Шацьку 3110
Пам'ятник Невідомому солдату в Шацьку

На оперативній нараді в Шацькій райдержадміністрації звітували про впорядкування братських могил та пам’ятних знаків землякам на території району.

Про це інформують у прес-службі Шацької райдержадміністрації.

Як повідомила Оксана Юхимук – начальник відділу культури райдержадміністрації, на території району знаходиться 26 пам’яток історії, що перебувають під охороною держави. В основному це пам’ятники землякам та Братські могили. Всі ці пам’ятки знаходяться на балансі селищної та сільських рад.

У 2018 році відділом культури було обстежено 14 пам’яток історії та складено відповідні акти технічного стану, додано фотозвіт. Переважно технічний стан історичних пам’яток – задовільний. Території огороджені та впорядковані. Проведено ремонтні роботи дев’ятьох пам’яток на суму 70 тис. грн (69,6 тис. грн – кошти місцевого бюджету, 0,4 тис. грн – інші). Проведено ремонт пам’ятника землякам у селищі Шацьк. Оновлено шпиль та замінено стели з іменами на пам’ятнику землякам у селі Вілиця, відремонтовано братську могилу радянських воїнів та партизан у селі Кропивники, де викладено бруківку та замінено стелу з іменами. Косметичні ремонти пам’яток історії постійно проводяться у селах Світязь та Ростань. Зокрема, керівник відділу культури назвала пам’ятки історії, які також потребують проведення ремонтних робіт.

Крім облікованих пам’яток історії, у районі знаходиться ще понад десяток пам’ятників, що перебувають під охороною держави, та на які готуються відділом культури відповідні документи для занесення до переліку пам’яток історії.

За усіма пам’ятками історії в районі закріплені особи, що здійснюють постійний догляд та прибирання територій. Переважно – це учні та вчителі місцевих шкіл, працівники закладів культури, адже необхідність збереження пам’яток історії для нинішнього і майбутніх поколінь є важливим чинником патріотичного виховання наших громадян, розвитку національної свідомості українського народу.

Коментарі
06 Лютого 2019, 00:18
В районі стадіону і вул.Гагаріна, в центрі Шацька є пам'ятник вбитим євреям. Занедбаний, місце незахідне. Не знаю, чи вважається він пам'яткою історії, але має бути хоча б людська шана. Влада періодично міняється, але нікому нема діла до стану цієї могили. Не те що ремонтувати, навіть прибрати перед 9 Травня не догадуються.
06 Лютого 2019, 12:39
Шановна Зоя спочатку треба щоб сусіди своє господарство (кози,кури,гуси)підгодовували в себе в дворі.Там і кущі підстригають і чорнобривці висівають.
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром