Селянам Шаччини пропонують вирощувати елітні породи корів та свиней

03 Лютого 2019, 17:00
7287 Джерело: фото ілюстративне

Сьогодні тваринницька цінність худоби передбачає, в основному, м’ясо-молочний напрямок. Важливий фактор націленості України на якнайшвидше імпортозаміщення, тому вітчизняні підприємства (особисті селянські господарства) зацікавлені у збільшенні поголів’я худоби. Продуктивність надою молока підвищується при хорошій спадковості. Купуючи теличку, власник хоче дізнатися про її родовід. Бажано, щоб молодняк народився від породистого і здорового бика.

В цьому році на території Шацького району діють 14 пунктів штучного запліднення ВРХ. На території кожної сільської ради працює такий пункт. В районі за рік штучно запліднюються 30-80% корів та телиць до наявного поголів’я.

На базі ДП Волинського ОПП можна придбати сім’я ВРХ породи «Українська чорно-ряба» та «Голштини» за ціною від 25 до 100 гривень за одну дозу. Ціна однієї спермодози імпортованих бугаїв становить 150 грн. і більше.

Використовуючи штучне запліднення ВРХ, користуючись сім’ям цих порід власник отримає приплід, що в подальшому підвищить продуктивність надоїв молока в першому поколінні від 500 до 1 000 кг. На базі племпідприємства можна придбати сім’я м’ясних бугаїв порід «Абердин-ангус», «Волинська» власного заморожування та «Лімузин» у паєтах, м’ясне сім’я чеського походження порід «Шаролє» та «Герефорд». Одна доза коштує від 78 грн. і більше. Приріст новонародженого молодняка становить 1 200-1 400 грам за добу.

Тому підвищення продуктивності ВРХ в індивідуальному секторі можлива. Не потребує великої складності підвищення продуктивності у свинарстві.

Волинське племпідприємство реалізовує сім’я високопродуктивних кнурів порід всім відомої районованої «Великої білої», «Ландрасу», помісь французької селекції «Дьюрок/Пєтрен» (плодючість 15 поросят), а також «Дьюрок».

Вже декілька років підряд в районі діє комплексна Програма розвитку агропромислового комплексу Шацького району на 2016-2020 роки. Поряд з цим у Шацькій селищній раді діє Програма підтримки особистих селянських господарств Шацької селищної ради на 2017-2020 роки, що дало можливість здешевити вартість штучного запліднення до 50% (повна вартість 280 гривень).

Однак в умовах сучасного тваринництва отримання приплоду природнім шляхом не завжди гарантовано навіть при наявності в стаді хорошого бика-виробника. Крім того, при заплідненні корів биком, під час злучки можуть передаватися інфекційні захворювання. Усіх цих недоліків позбавлене штучне запліднення корів і телиць, яке забезпечує не тільки точні терміни розтелу поголів’я, але і якісні характеристики одержаного потомства.

З хорошими результатами роботи закінчили парувальну кампанію Марія Романюк (с. Грабове), Валентина Занюк (с. Пульмо) та Катерина Сулік (с. Прип’ять), які штучно спарували 50-70% худоби до їх наявного поголів’я.

Наша спільна мета - створення високопродуктивного конкурентоспроможного
тваринництва. Сьогодні штучне запліднення поширене всюди, за допомогою якого успішно запліднюються різні види сільськогосподарських тварин. Це саме те, що вам потрібно.

                                                                                                                                                                     Марія КОСТЮК

Коментарі
04 Лютого 2019, 22:24
про БАРВІНОК сільськообслуговуючий кооператив с.Самійличі нічого не сказано, який запліднє ВРХ і нічого не получається, забули напевно, да бо правління кооперативу сидить у Польщі по півроку.
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024