Розпоряджатися паями замість районної адміністрації будуть Шацька селищна та сільські ради

03 Лютого 2019, 14:00
3069 Джерело: фото ілюстративне

З 1 січня 2019 року вступили в дію зміни до Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)», зокрема, в частині, яка стосуються вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні.

Відповідно, аби поінормувати землевпорядників сільських та селищної рад про зміни, 29 січня у Шацькій райдержадміністрації відбувся семінар-навчання. У нараді взяли участь начальник міжрайонного управління у Любомльському та Шацькому  районах головного управління Держгеокадастру у Волинській області Віталій Юрчук, начальник відділу регіонального розвитку, екології та залучення інвестицій райдержадміністрації Галина Носуліч, та головний спеціаліст цього відділу Юрій Дударчук, державний реєстратор відділу ЦНАПу  райдержадміністрації  Ірина Маркович, секретарі та землевпорядники сільських (селищної) рад та інші.

Віталій Юрчук повідомив, що відтепер змінились розпорядники земель пайового фонду (нерозподілених земельних ділянок та невизнаних земельних часток паїв): коли раніше цими землями розпоряджалися районні адміністрації,  то тепер ці повноваження передали на сільські та селищні ради. Відтепер людина, щоб отримати на правах приватної власності земельну частку пай та оформити відповідні документи на право власності, повинна звернутися до сільської (селищної ради) ради, на території якої знаходиться ця земельна ділянка. Також посадовець прокоментував новий порядок використання нерозділених та не витребуваних земельних ділянок та часток (паїв).

«Доволі довго законодавство не конкретизувало порядок такого використання, і нарешті його викладено у новій редакції ст.13 Закону № 899. Також тепер вже визначено конкретно поняття «нерозподілена земельна ділянка» та «невитребувана земельна частка (пай)», - зазначив Віталій Юрчук.

Присутні спільно розглянули повноваження сільських та селищних рад щодо виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв), а зокрема порядок дій від звернення особи, що має право на земельну частку (пай), до оформлення права власності на неї; порядок надання невитребуваних земельних часток паїв в оренду. Окрім того, вирішували на семінарі, які рішення та документи необхідні людям, котрим видавались розпорядження до 2013 та після цього періоду, і в яких відсутні кадастрові номери (без кадастрового номера земельну ділянку не зможуть зареєструвати у державному реєстрі).

Також Віталій Юрчук наголосив представникам сільських та селищної рад на тому, що вже проведена всеукраїнська нормативно-грошова оцінка земель сільськогосподарського призначення за межами населених пунктів незалежно від форми власності. Сьогодні такі витяги надає державний кадастровий реєстратор.

Коментарі
04 Лютого 2019, 10:56
маруся бильше не бреши
04 Лютого 2019, 11:45
ну це не погано але ж потрібно ще зробити ринок землі щоб землю можна було вільно купляти та продавати тоді буде вона реально щось вартувати.для прикладу які держави не мають ринок землі це Північна Корея.Білорусь.Китай та звісно Україна це 4 держави еліта найкращі держави світу найбагатші можна так сказати і ви дальш розказуйте нам казки що приїдуть і скуплять останє що в нас є це землю...
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024