Старі генплани гальмують розвиток сіл та процес надання земель для будівництва

31 Січня 2019, 12:35
2819

На одній із минулих сесій депутати Шацької ОТГ погодили заяви чотирьом громадянам на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок для будівництва та ведення особистого селянського господарства в селах Положево, Плоске та Прип’ять. Проте виконуюча обов'язки голови селищної ради, секретар Людмила Цевух ветувала їх як такі, що не відповідають нормам законодавства.

Відповідно, аби депутати могли повторно переглянути свої рішення та привести їх до норм законодавства, й була скликана 14 січня позачергова сесія Шацької селищної ради.

Наприклад, у першому випадку, коли заявниця претендувала на земельну ділянку для будівництва, вона виявилася за межами хоч і старого (1985 року), але діючого генерального плану села Положево. Відповідно її місцезнаходження не відповідало містобудівній документації, а позитивне рішення, прийняте депутатами, треба переглянути та привести у відповідність законодавству. Ситуація у решти заявників – майже аналогічна: у Прип’яті місце знаходження земельної ділянки (під ОСГ) теж не відповідало містобудівній документації, тобто діючому (також старому) генплану села: на запроектованому ще у 80-х роках стадіоні. Там, за словами Івана Гінчука, в.о. старости Прип’ятського старостинського округу, знаходиться ставок, викопаний ще … колишнім колгоспом, та над ділянкою знаходиться ЛЕП.

«То який там може бути стадіон, коли вже є рішення та розробили детальний план на новий стадіон в селі?», - обурювався староста.

В останніх двох випадках (по селу Плоске) заявники написали заяви на ведення сільського господарства на площах по 2 га, (вони знаходяться обабіч дороги). Але проблема в тому, що там, відповідно до того ж таки старого генплану, біля дороги землі передбачені дл обслуговування господарських будівель та споруд. Коли ж у цих останніх двох випадках рекомендували заявникам написати заяви або на менші площі, або на будівництво та ведення сільського господарства окремо, то щодо заявників з Положева та Прип'яті депутати дискутували чимало.

Депутатка Людмила Єрофєєва нарікала, що перш, ніж приймати такі заяви, спеціалісти-земельники повинні людям пояснювати, що заяви будуть суперечити нормам законодавства.

У свою чергу Ярослав Крат, головний спеціаліст відділу землекористування, охорони навколишнього середовища та архітектурно-будівельного контролю селищної ради, заперечив: людям повідомляли про це (що й підтвердив на сесії заявник з Прип'яті Андрій Демчук), але не можуть не приймати від людей заяви. Окрім того, питання докладно роз'яснювали і на земельбній комісії, члени якої, мабуть, намагаючись увійти в положення людей та реально оцінюючи ситуацію (ну який стадіон на землі, де вже зо два десятки років викопаний ставок та проходить ЛЕП), рекомендують погоджувати ці питання на сесіях. В той же час рішення депутатів ветує Людмила Цевух як такі, що не відповідають законодавству (бо ж хто захоче брати на себе за це відповідальність). От і виходить замкнуте коло.

Хоча керівниця громади й пропонувала прийняти рішення про розробку генпланів або ж розробити проектно-кошторисну документацію на ті частини земель, де люди хочуть отримати землю, депутати таки не дослухалися до її пропозиції.

У підсумку при голосування депутати по заяві жительки села Положево не підтримали пропозицію Людмили Цевух та, водночас, їхніх голосів не вистачило для подолання вето. У другому випадку (по селу Прип'ять) депутати також не проголосували за пропозицію секретаря, але цього разу їхніх голосів уже вистачило для подолання вето (за – 18 депутатів).

Коментарі
31 Січня 2019, 16:09
не розумію тих людей та ложіть болт на те законодавство та земля в Припяті чи Положеві даром нікому не потрібна це не біля озера в Світязі.робіть на тій землі що хочите і нікого не слухайте .ви що не бачите що влада не дієздатна нічого зробити не може ні корупціонера посадити ні навіть бабку прилякати щоб дозволила рова прокопати.законів на приймали а як люди їх виконувати будуть ніхто не подумав це безпридел гірший 90-х.
31 Січня 2019, 16:13
навіщо вам генплан для вас петя томас зробив по томасу роздавайте землю.там все має ясно написано бути як і що кому роздавати вони ж цілий рік не законами займаються а томас приймають тому по йому і роздавайте.
Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024