Питання будівництва переходу в Адамчуках лежить у площині міжнародних відносин

21 Серпня 2016, 21:00
1859

Між українським селом Адамчуки і польським  Збереже — тільки річка Західний Буг. Перехід між населеними пунктами зазвичай відкривається лише раз на рік — у серпні, під час днів добросусідства.

Через понтонний міст жителі прикордоння можуть відвідати сусідів з-за Бугу, погуляти на ярмарку та взяти участь в урочистостях, - пише Урядовий кур'єр.

Цього року з 11 до 15 серпня за традицією запрацював тимчасовий перехід і  почалися святкування. У  межах днів добросусідства  відбулися міжнародна конференція, форум підприємців, рибальські змагання, запливи на каяках. Окрім того, для гостей свята організували культурно-рекреаційний фестиваль та Надбужанський ярмарок.

На урочистості запросили і високоповажних гостей: народних депутатів, керівництво Волинської облдержадміністрації та Волинської обласної ради, очільників Шацького району та інших.

З   боку  Польщі у святкуванні взяли участь керівники Влодавського повіту та Люблінського воєводства. Для організаторів дійства це   не просто спосіб розважитися та поспілкуватися з колегами з-за Бугу, а й привернути увагу можновладців усіх рівнів до проблеми розбудови переходу «Адамчуки — Збереже», адже питання його функціонування на постійній основі гостро стоїть уже кілька років.

За словами заступника голови Волинської облдержадміністрації Олександра Степанцова, існує відповідна державна програма розбудови пунктів пропуску, втім, чи потрапить до неї  згаданий перехід, поки що невідомо.

Голова Грабівської сільської ради Василь Голядинець розповів, що питання відкриття пункту пропуску постало ще багато років тому, бо він сприяв би розвитку туризму і  забезпечив би надходження у бюджет.

-Тут недалеко озеро Біле, куди з’їжджаються люди і з європейських країн. Озеро за площею доволі велике. Воно в літній період   приймає до ста тисяч людей. Цей міст додав би багато плюсів для розвитку Шацького району та області загалом, — переконаний він.

Проект будівництва переходу існує давно, але питання стоїть не на рівні району чи області, а в площині міжнародних відносин. А доки дипломати домовляються, волиняни щороку мають можливість (звісно, за наявності візи) на кілька днів відвідати сусідню європейську країну. 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024