22 січня в Шацьку: росте день - росте і холод

22 Січня 2019, 09:30
1675 Джерело: фото ілюстративне

Цитата дня: «Раби – це нація, котра не має Слова. Тому й не зможе захистить себе» – Оксана Пахльовська.

Цей день в історії:

День Соборності України.

1905 - Кривава неділя: розстріл царськими військами мирної демонстрації в Петербурзі. Один із ключових моментів, що послужив поштовхом до революції 1905 р.

1918 - Центральна Рада ухвалила IV Універсал, який визначив Українську Народну Республіку самостійною, незалежною, вільною державою українського народу. 
Універсал буде проголошено 24 січня.

1919 - на Софійському майдані в Києві Директорія УНР проголосила Акт злуки про об'єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки в єдину соборну Україну. ЗУНР перетворено на Західні області УНР. 
День соборності України.

1946 - президент США Гаррі Трумен заснував Центральну розвідувальну групу, що згодом перетворилася на ЦРУ

1980 - академік-дисидент Андрій Сахаров засланий до міста Горький

1984 - під час матчу за Супербоул (фінал чемпіонату з американського футболу) у США представлено глядачам революційну модель Apple Macintosh - перший персональний комп'ютер із мишею та графічним інтерфейсом

2010 - Віктор Ющенко підписав Указ про присвоєння провідникові ОУН Степанові Бандері звання Героя України.

2014 - перші загиблі на Майдані у Києві.

Народились: 

1775 - Андре-Марі Ампер, французький вчений, творець основ електродинаміки

1788 -  Джордж Гордон Байрон, або Лорд Байрон, англійський поет-романтик, барон, символ романтизму і політичного лібералізму в Європі XIX ст.

Іменини: Антоніна, Євстрат, Пилип, Павло, Петро, Севастян 

Про це Район.Шацьк писав рік тому:

Спорт на районі: в Шацьку футзалівці змагалися за Новорічний кубок району

У стінах спортивної зали НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. - гімназія смт Шацьк» футзальні команди з Шацької ДЮСШ («Веслярик» та «Атлетік»), Мельників та Згоран виборювали Новорічний кубок Шацького району. Організатором турніру стала Федерація футболу Шацького району.

1

Погода

Хмарна погода протримається у Шацьку увесь день. Уночі, можливо, пройде дрібний сніг. Увесь день, починаючи з ранку, мине без опадів. Температура -4 -2.

Народний прогноз погоди

Цього дня вшановується пам’ять святого Полієвкта. У народі про цей період січня говорили так: «Росте день у січні - росте і холод», що вказувало на наближення лютого, який вважався найхолоднішим місяцем зими. Спостерігали наші пращури цього дня за домашніми тваринами: якщо вони, випущені у двір, намагатимуться повернутися до хліву - бути незабаром снігу та холоду.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024