12 cічня в Шацьку: до дня Онисі холод на землю повис

12 Січня 2019, 09:35
1862 Джерело: фото ілюстративне

Цитата дня: «Життя - це вода, час - це пісок, слова - це вітер. Обережно з цими компонентами, щоб не получилося багно...»

Цей день в історії: 

1945 - СРСР почав повномасштабний наступ проти нацистської Німеччини в Східній Європі. 

1950 - СРСР знову ввів смертну кару за зраду, шпигунство і саботаж. 

1990 - Румунія першою з країн Східної Європи і колишніх членів Організації Варшавського договору заборонила Комуністичну партію

2007 - Китай збив власний метеорологічний супутник, здійснивши, таким чином, перше застосування зброї в космосі за останні двадцять років. 

Народились: 

1907 - Сергій Корольов, конструктор ракетно-космічних систем, академік, засновник практичної космонавтики. 

Іменини: Макарій (Макар), Марія, Тимофій

Сьогодні день народження святкує головний спеціаліст відділу землекористування, охорони навколишнього середовища та архітектурно-будівельного контролю виконавчого комітету Шацької селищної ради Сергій Гірич.

Про це Район.Шацьк писав рік тому:

Легенди, блакитні квіти і шлях вугра - відео про Шацькі озера

Легенди про Світязь, блакитні квіти, шлях вугра та космонавти - все це у відео від TeleconStudio.

Погода

Весь день у Шацьку буде хмарним. Нічний сильний сніг вранці послабшає, а до середини дня повинен зовсім скінчитися. Температура повітря 0 -4.

Народний прогноз погоди

12 січня вшановується пам’ять святої Анисії. У народі цей день називався “Онисі зимові”, або “Онисі Шлунківниці”. У давнину цього дня варили свинячі шлунки і різали гусей. За нутрощами тварин передвіщали погоду на зиму. Якщо селезінка була рівною і гладкою, то очікували зими сурової. Товста печінка усередині означала, що холоднеча розпочнеться з половини зими, а широка сторона печінки до живота обіцяла морози. У народі говорили: “До дня Онисі холод над землею повис”.

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром