Шацьк хочуть виключити зі списку історичних населених місць України

10 Січня 2019, 19:00
4698

Депутати Шацької ОТГ проголосували за виключення Шацька зі списку історичних населених місць України.

Про це йшлося на сесії Шацької селищної ради, яка відбулася 10 січня, під головуванням Людмили Цевух, виконуючої обов’язки голови, секретаря Шацької селищної ради.

За словами Сергія Гірича, головного спеціаліста відділу землекористування, охорони навколишнього середовища та архітектурно-будівельного контролю виконавчого комітету селищної ради, Шацьк зараз знаходиться у переліку історичних населених місць України, що створює чимало проблем. Так, на завершальному етапі перебуває розробка Генерального плану Шацька. Якщо Шацьк залишиться у списку історичних місць, то треба буде розробляти історико-архітектурний опорний план, який коштуватиме бюджету приблизно таку ж суму, як і генеральний план.

«Окрім того, я вже два місяці шукаю фірму, яка могла б розробити цей план, але не можу знайти. Згідно з державно-будівельними нормами, які вступили в дію з 1 січня 2019 року, архітектор не дасть дозволу на нове будівництво або реконструкцію усього, що буде робитися в Шацьку, допоки не розробиться цей історико-архітектурний план», - зазначив земельник.

На запитання депутатів, яким чином Шацьк міг туди потрапити, Сергій Гірич відповів: можливо, через пам’ятку архітектури місцевого значення, яка розташована в урочищі Сад. Окрім того, археологи не врахували, що вона знаходиться за межами населених пунктів, тобто за межами самого Шацька. Відповідно невідомо, як сам Шацьк міг потрапити до цього списку.

«Спілкувався зі спеціалістами з області та Києва, нам порадили на сесії прийняти відповідне звернення до управління культури обласної адміністрації, вони, в свою чергу, звернуться до Міністерства культури, які й приймуть рішення про виключення Шацька зі списку. Є перелік певних критеріїв, за якими мають включати до списку історичних місць. Жодного з цих критеріїв в Шацька немає», -- відзначив Сергій Гірич.

У підсумку депутати одноголосно прийняли рішення звернутися до владних структур про виключення Шацька зі списку історичних населених місць України.

Коментарі
11 Січня 2019, 01:01
Гірич такий спеціаліст, що навіть не знає законодавства коли і чого Шацьк занесено до історичних населених пунктів згідно Постанови КМУ 878 від 26 липня 2001 року
11 Січня 2019, 01:59
Гіричу напевно як великому спеціалісту невідоме законодавство в тому числі Постанова КМУ 828 від 26 липня 2001року Про затвердження Списку історичних населених місць України https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/878-2001-п, тому краще сказати що: можливо, через пам’ятку архітектури місцевого значення ( професійно), а головна причина в тому щоб полегшити продаж земель , чи не так?
11 Січня 2019, 02:16
Депутати пробили чергове дно. Ура товаріщі.
11 Січня 2019, 02:39
А випадково пам'ятка архітектури місцевого значення, що знаходиться в урочищі Сад не входить до нового генерального плану Шацька? А перебування Шацька у списку історичних населених місць України заважає дерибанити землю в урочищі Сад. От і потрібно його виключити з цього списку.
11 Січня 2019, 04:56
Ви що подуріли- одним з видів туризму є історичний. Може стадіон чи навіть цнап чи ще якась будівля почекати. А то ж бренд .
11 Січня 2019, 04:59
Не тупить. Де ж гроші як не в шацьку- в якихось локачах чи іваничем?
11 Січня 2019, 10:02
Постанова КМУ 828 від 26 липня 2001 року
11 Січня 2019, 12:34
Це ні в які ворота не лізе. Якщо дупутати думають про землю, то хочу їм віддкрити таємницю- вона рано чи пізно у всіх буде дуже близько. Одразу за кришкою перед носом. А якщо про майбутнє, до виключити Шацьк з історичних місць- дикунство і невігластво.
11 Січня 2019, 14:00
15 депутатів вирішили долю Шацька( не по-людськи), забагато на себе берете а головне не обдумані рішення приймаєте
11 Січня 2019, 16:58
розогнати таких дупутатив
12 Січня 2019, 00:27
Так що саме цікаве що дупутати мало чим цікавляться. Це Гірич акцентував увагу що це не потрібно. Бо відтермінування деребан землі!!! А решта як сліпі коти підтримали його думку. Люди без минулого немає майбутнього!
12 Січня 2019, 00:27
Так що саме цікаве що дупутати мало чим цікавляться. Це Гірич акцентував увагу що це не потрібно. Бо відтермінування деребан землі!!! А решта як сліпі коти підтримали його думку. Люди без минулого немає майбутнього!
12 Січня 2019, 01:44
Єдиний вихід уникнути позору по даному питанню - накласти голові Цевух ВЕТО на необгрунтоване рішення. Обгрунтування типу - нам дорого робити документи або ми не можемо розібратись як це сталось - як мінімум не професійні. Сергій Гірич своїми діями вирішив "поставити на місце" Відділ Культури Шацької Адміністрації, Обласний Відділ Культури, МІНКУЛЬТ і КАБМІН ? Саме ці органи працювали над внесенням Шацька до списку населених пунктів з збереженим історичним ареалом. Відомо, що місцеві депутати не компетентні в цілому ряді питаннь, але мусить бути в РАДІ хоч хтось хто вчасно і мудро зреагує на помилку. Вся надія на ГОЛОВУ - Цевух...
12 Січня 2019, 12:47
я от одного поняти не можу де в шацьку є історичні памятки окрім саду??? оці що кричать не деребаньте землю самі її і деребанили..єдина помилка депутатів що вони досі не можуть вирішити той генеральний план скільки вже можна чекати я молодий чоловік хочу строїтись маю сімю,жити не маю де,і землі взяти під забудову не можу..ви підараси набрали землі а я не можу взяти зато коли я хотів брати мені зразу запропонували купити за 5 кусків зелених землю бо мол не візьмеш землю бо плану не має.. і ще одне в чому проблема якщо люди почнуть брати землі і почнуть строїтись?? тільки+++ місцеві майстри матимуть роботу не потрібно їхати за кордон місцеві підприємці матимуть прибуток бо куплятимуть матеріали...а втрататять лише ті хто має землю і хоче її спихнути подороже і ті хто має дачі чи будинки і здає відпочиваючим і проти того щоб люди строїлись і можливо заробляли гроші..ото самі перші хто кричить не деребаньте землю ми подеребанили в тому числі і депутати,а вам не можна ...
12 Січня 2019, 13:54
Вся ця історія - це сутичка бариг від селищної ради, які в кінці каденції хочуть трохи поділити землю Шацька з баригами від псевдоархеології, які за свої нікчемні папірці-погодження хочуть отримувати свою частку бабулесів. До збереження історичної спадщини це ніякого стосунку не має. Історичні пам'ятки Луцька, Володимира, Любешова і т.д. руйнуються незалежно від того, мають ці міста статус історичних, чи ні (а там, на відміну від Шацька, справді є що оберігати).
12 Січня 2019, 17:59
З історичних(археологічних) памяток в Шацьку маємо: <br/>1.Городищеі багатошарове поселення(ур. Сад). 2.Залишки замкової гори з валом та ровом (ур.Ципель, берег Люцимира). 3. Могильник середньовічний (територія ЖКГ). 4.Могильник Пшеворської культури (ур.Сад)<br/> Памятки архітектури: 1.Церква Різдва Богородиці. 2. Приміщення старої школи. 3. Приміщення старої пошти. Це лише ті памятки архітектури на які є документи, крім того є ще кілька будівель які моглиб бути визнані памятками аби на це була ВОЛЯ місцевої влади. <br/> До памяток історії Шацька входять також три обеліски один з яких є братською могилою(напроти газової заправки). Також памятник розстріляним Євреям(вул. Гагаріна)<br/> Для населеного пункту з населенням біля 5 тисяч чоловік памяток вдосталь. Звичайно чим більший населений пункт тим більша можлива кількість вцілілих памяток , тому порівнняння з Луцьком та Володимиром є недоречним. Ми чітко знаємо яка частина Шацька є історичною частиною ЗГРУБША це перехрестя вулиць ШЕВЧЕНКА та НЕЗАЛЕЖНОСТІ. Влада їздить за наші гроші по Одессах - питаючи як розвинути туризм, а гілку історичного туризму ігнорує. В області лише 2 райони не мають музею - один із них - Шацький<br/> Маніпуляції місцевої влади типу - відмовимся від памяток скоріше буде генплан - лише відговорка для всіх бажаючих отримати свій кусок землі. Земля вдало ділиться і без генплану. За останні кілька років ділянки в Шацьку всеж надавались, це легко перевірити в протоколах - вул. Очеретна, кілька вулиць довкола Ставецького, цілий ряд незначних &quot;дорізок&quot; в різних куточках Шацька типу Моркви чи &quot;НА селі&quot;. ГЕНПЛАН це лише офіційна відмазка - є що відповідати людям, адже згідно неофіційних даних в Шацькій раді лежать близько 1000 незадоволених заяв
12 Січня 2019, 22:17
Пане іГОРЕ, землі не дерибанив. Землю в Шацьку можна отримати, тим більше Вам, як молодому чоловікові з молодою сімєю, що немає де жити. Але чомусь всі хочуть біля озера і в центрі....
12 Січня 2019, 22:19
Що ви на Гірича насіли. В селищній раді є юрист, який получає зарплату і повинен допомагати в юридичних питаннях!
12 Січня 2019, 23:19
ГІРИЧА НА ВИЛА
12 Січня 2019, 23:34
Юрист Боярчук також хоче отримати трошки землі в Саду. Каже що хотів би мати там город. Тобто як і в більшості місцевих чиновників має особистий інтерес. Вже мовчу за Найду і Карпука... Саме завдяки таким людям вже 11 років не можна привести документи в належний порядок.
13 Січня 2019, 03:58
Так ви ж самі хотіли карпука, а зараз виберете того клоуна найду і потім знову будете плакати
13 Січня 2019, 23:07
Цікаво було б почути відповіді С. Гірича на питаня, що турбують шачан.
13 Січня 2019, 23:49
а до чого тут Карпук з Найдою ???
14 Січня 2019, 01:10
В даній статті написано, що &quot;...археологи не врахували, що...Сад знаходиться за межами Шацька.&quot; Як?!!!<br/>А ХТО ПАМ'ЯТАЄ, ДЕ СТОЯВ ЗНАК &quot;шАЦЬК&quot;*Перед першим мостом! Де він подівся? Хто його скинув? Ото ж. З усіх сторін в'їзду-виїзду із Шацька є такі знаки, а тут ВИКИНУЛИ І ЗАБУЛИ. Зате нові ділянки появилися. А таких гіричів-істориків пів селищної ради. Самі горе спеціалісти. Що вибирали те й маємо.
14 Січня 2019, 02:21
Оцей тупий самородок це Гірич?
15 Січня 2019, 14:50
з цього всього виходить якщо Шацьк залишиться у списку історичних населених місць України то дозволів на початок будівництва видавати у самому Шацьку не будуть? то що краще будуватись ? чи бути у цьому списку про який ніхто ніколи не чув !!!!
16 Січня 2019, 02:11
не будьте наївними , землі давалися і люди будувалися в Шацьку, а те що ви думаєте що хтось з простого люду отримає в саду землю на будівництво то помиляєтесь вона вже там роздана &quot;блатним&quot; У тих списках майже всі районні центри Волині , і за всіх що &quot;не чув&quot; непотрібно відчитуватись .
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024